Mε αύξηση στην περίοδο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας απαντάει η Ταϊβάν στην κινεζική επιθετικότητα.
Η Ταϊβάν θα παρατείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στον έναν χρόνο από τέσσερις μήνες που είναι σήμερα από το 2024 λόγω της αυξανόμενης απειλής που αντιμετωπίζει από την Κίνα, δήλωσε σήμερα η δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος του νησιού, Τσάι Ινγκ-ουέν.
Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς η Κίνα αυξάνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν προκειμένου να διεκδικήσει την κυριαρχία της, περιλαμβανομένων σχεδόν καθημερινών αποστολών της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στο νησί τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Τσάι είπε πως η Ταϊβάν θέλει την ειρήνη αλλά πρέπει να είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Όσο η Ταϊβάν είναι αρκετά ισχυρή, θα είναι το σπίτι της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο και δεν θα γίνει πεδίο μάχης», δήλωσε η Τσάι σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την απόφαση την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη».
«Ανεπαρκές» το στρατιωτικό σύστημα της Ταϊβάν
Το ισχύον στρατιωτικό σύστημα, που περιλαμβάνει την εκπαίδευση εφέδρων, είναι αναποτελεσματικό και ανεπαρκές για να διαχειριστεί την αυξανόμενη στρατιωτική απειλή της Κίνας, ιδιαίτερα αν η τελευταία εξαπολύσει μια γρήγορη επίθεση στο νησί, πρόσθεσε η Τσάι.
«Η Ταϊβάν θέλει να πει στον κόσμο πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τη δικτατορία, εμείς πιστεύουμε σταθερά στη δημοκρατία. Ανάμεσα στον πόλεμο και στην ειρήνη, εμείς επιμένουμε στην ειρήνη. Ας δείξουμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία».
Οι κληρωτοί θα υποβάλλονται σε πιο εντατική εκπαίδευση, περιλαμβανομένων ασκήσεων σκοποβολής, οδηγιών μάχης που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και θα χρησιμοποιούν πιο ισχυρά όπλα όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stringer και αντιαρματικοί πύραυλοι, είπε η Τσάι.
Η Ταϊβάν παραπονέθηκε για καθυστερημένες παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ φέτος, περιλαμβανομένων των Stringer, όμως η Τσάι είπε πως η κατάσταση βελτιώνεται έπειτα από συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΗΠΑ και Ταϊβάν σε κοινό βηματισμό
Η ντε φάκτο πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ταϊβάν καλωσόρισε την απόφαση για μεταρρύθμιση της στρατολόγησης.
«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν και τα βήματα που κάνει η Ταϊβάν προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητές της για νόμιμη άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή», ανέφερε το American Institute in Taiwan.
Η ομάδα ασφαλείας της Τσάι, που περιλαμβάνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, επανεξετάζουν το στρατιωτικό σύστημα της Ταϊβάν από το 2020, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Reuters.
Η Ταϊπέι, που απορρίπτει τις διεκδικήσεις του Πεκίνου για κυριαρχία στην Ταϊβάν, ανέφερε χθες, Δευτέρα, τη μεγαλύτερη στα χρονικά είσοδο της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας στη ζώνη ταυτοποίησης αεροπορικής άμυνας, με 43 κινεζικά αεροπλάνα να διασχίζουν μια ανεπίσημη ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Κίνα διεξήγαγε επίσης στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο έπειτα από την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.
Μεγάλη η ανησυχία στην περιοχή λόγω Κίνας
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει πως μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του.
«Οι διάφορες μονομερείς συμπεριφορές της Κίνας έχουν γίνει μια μεγάλη ανησυχία για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο αξιωματούχος, που έλαβε μέρος στη συζήτηση υψηλόβαθμών αξιωματούχων για την ασφάλεια.
Στους κληρωτούς θα ανατεθεί η προστασία κρίσιμων υποδομών, κάτι που θα επιτρέψει στις τακτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στην περίπτωση ενδεχόμενης προσπάθειας της Κίνας να εισβάλει, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Ο Τσίεχ Τσανγκ, ερευνητής στο 'Ίδρυμα Εθνικής Πολιτικής, ένα κέντρο σκέψης με έδρα την Ταϊπέι, εκτίμησε πως η παράταση της στρατιωτικής θητείας θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 60.000-70.000 ανθρώπινο δυναμικό κάθε χρόνο στην επαγγελματική δύναμη των 165.000 μελών από το 2027 και στο εξής.
Η Ουκρανία διδάσκει
Ακόμη και μετά την παράταση της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο, η περίοδος της θητείας θα είναι μικρότερη από τους 18 μήνες που προβλέπεται στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει μια εχθρική και εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.
Η Τσάι επιβλέπει ένα ευρύ εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας την ιδέα του «ασύμμετρου πολέμου» προκειμένου να καταστήσει τις δυνάμεις της Ταϊβάν πιο ευκίνητες, ευέλικτες και σκληρές στην επίθεση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Ταϊβάν να εκσυγχρονίσει τον στρατό της ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και σκληρός στην επίθεση, η Τσάι είπε πως δεν υπήρξε πίεση από την Ουάσινγκτον για αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Οι αυξανόμενες διεκδικήσεις της Κίνας απέναντι στο νησί που θεωρεί δικό της, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει δημόσια συζήτηση στην Ταϊβάν για το πώς θα ενισχύσει την άμυνα.
Η Τσάι είπε πως η κυβέρνηση έμαθε «μερικά πράγματα» από τον πόλεμο αυτόν που ενσωμάτωσε στις αμυντικές μεταρρυθμίσεις της Ταϊβάν και σημείωσε πως η ικανότητα της Ουκρανίας που απέκρουσε τις πολύ μεγαλύτερες ρωσικές δυνάμεις έδωσε στη διεθνή κοινότητα χρόνο προκειμένου να παράσχει βοήθεια.