Η Ταϊβάν, εν αντιθέσει με την Κίνα, καταδικάζει τις ενέργειες της Μόσχας - iefimerida.gr

Η Ταϊβάν, εν αντιθέσει με την Κίνα, καταδικάζει τις ενέργειες της Μόσχας

ukraine
Ρωσικό τανκ στην ανατολική Ουκρανία / AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ - βεν, καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία για την αποστολή στρατευμάτων στις αποσχισθείσες περιοχές στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ταϊβάν ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική κρίση χρησιμοποιείται για να πλήξει το ηθικό στο νησί, το οποίο επί μακρόν τελούσε υπό την απειλή μιας κινεζικής εισβολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυτοδιοικούμενη δημοκρατική Ταϊβάν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς η Κίνα διεκδικεί την εθνική κυριαρχία επί της νήσου και έχει δεσμευτεί ότι κάποια μέρα θα την καταλάβει με τη χρήση βίας αν χρειαστεί.

Το Πεκίνο έχει εντατικοποιήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν από τότε που η Τσάι Ινγκ - βεν ανήλθε στην εξουσία το 2016, καθώς απορρίπτει την θέση ότι η νήσος αποτελεί κινεζικό έδαφος.

«Η κυβέρνησή μας καταδικάζει την παραβίαση από τη Ρωσία της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας…και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να επιλύουν τις διαφορές μέσω ειρηνικών και λογικών μέσων», είπε η Τσάι.

Σε επαγρύπνηση η Κίνα για τις εξελίξεις στη Ρωσία και πέριξ του νησιού

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο ότι η Κίνα διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να καταλάβει το νησί «αμαχητί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τσάι κάλεσε σήμερα τις στρατιωτικές μονάδες και τις μονάδες εθνικής ασφαλείας να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να αυξήσουν την παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων πέριξ της Ταϊβάν.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση σε παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Τον περασμένο χρόνο η Ταϊβάν κατέγραψε 969 τέτοιες παραβιάσεις, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που συνέταξε το AFP -αριθμός υπερδιπλάσιος από τις σχεδόν 380 που είχαν καταγραφεί το 2020.

Η Κίνα τηρεί επιφυλακτική σχέση ως προς την ουκρανική κρίση, αλλά προσφέρει στήριξη στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ