Τάφρος των Μαριανών: Το πρώτο που αντίκρισαν εξερευνητές στο βαθύτερο σημείο της Γης ήταν ένα μπουκάλι μπύρας! - iefimerida.gr

Τάφρος των Μαριανών: Το πρώτο που αντίκρισαν εξερευνητές στο βαθύτερο σημείο της Γης ήταν ένα μπουκάλι μπύρας!

H στιγμή που οι δύο εξερευνητές εντοπίζουν ένα μπουκάλι μπύρας στην Τάφρο των Μαριανών
H στιγμή που οι δύο εξερευνητές εντοπίζουν ένα μπουκάλι μπύρας στην Τάφρο των Μαριανών / Φωτογραφίες: YouTube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Τάφρος των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό είναι το βαθύτερο μέρος της Γης, αφού βρίσκεται σε βάθος σχεδόν 11.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, όταν το Έβερεστ ορθώνεται στα 8.800 μέτρα.

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να καταδυθούν σε τέτοια αβυσσαλέα βάθη, ανάμεσά τους η Αμερικανίδα εξερευνήτρια Ντον Ράιτ, γνωστή και ως «Deepsea Dawn», που εξηγεί τώρα σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian τι είδε – και ενδεχομένως άκουσε - στην Τάφρο των Μαριανών στα ανατολικά των Μαριάνων Νήσων και νοτίως της Ιαπωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι πρώτες στιγμές, όταν φθάσαμε εκεί κάτω, ήταν απογοητευτικές – είδαμε ένα μπουκάλι μπύρας»!

Η Ράιτ είναι η πρώτη μαύρη και ο 27ος άνθρωπος στην ιστορία – ανάμεσά τους και ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον -, που βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη μας. Προ διετίας καταδύθηκε με τον συνάδελφό της, εξίσου έμπειρο επιστήμονα των ωκεάνιων βυθών, με το βαθυσκάφος «Limiting Factor» στο «Challenger Deep», το βαθύτερο σημείο στο νοτιότερο άκρο της Τάφρου των Μαριανών, που σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις αγγίζει σε βάθος τα 10.984 μ. με απόκλιση ± 25 μ.

Πώς κατέληξε ένα μπουκάλι στην τάφρο των Μαριανών;

Η ανακάλυψη της Αμερικανίδας ωκεανογράφου ήρθε να αναδείξει την ανησυχητική έκταση της επίπτωσης της ανθρώπινης δραστηριότητας ακόμη και στα πιο απόμερα μέρη του πλανήτη μας, σε ένα σημείο όπου ασκούνται τρομερές πιέσεις – άνω των οκτώ τόνων ανά τετραγωνική ίντσα – ικανές να συνθλίψουν έναν άνθρωπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι το εύρημα της Ράιτ ήταν ανέπαφο και μάλιστα το μπουκάλι της μπύρας έφερε ακόμη την ετικέτα του!

«Αυτά τα πεταμένα σκουπίδια κατάφεραν να φτάσουν σε ένα ανέγγιχτο μέρος του κόσμου μας πριν το πράξουμε εμείς - ένα σύμβολο του πόσο βαθιά και αμετάκλητα επηρεάζουν οι άνθρωποι τον φυσικό κόσμο», είπε η Δρ Ράιτ τότε στον Τύπο.

Πολλοί διερωτώνται πώς κατάφερε το μπουκάλι να αντέξει τις τρομερές πιέσεις στο βάθος της Τάφρου των Μαριανών με ορισμένους χρήστες να σχολιάζουν στο Διαδίκτυο ότι επειδή ήταν ανοικτό, μπόρεσε να μπει μέσα νερό εξισορροπώντας την πίεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σχολίασε η δρ Ράιτ στην πλατφόρμα Χ «Ως ανθρωπότητα ΠΡΕΠΕΙ να προστατέψουμε καλύτερα τον ωκεανό για την υγεία των οικοσυστημάτων που μοιραζόμαστε και σε τελική ανάλυση από τα οποία εξαρτιόμαστε !!!»

Σκουπίδια στους ωκεανούς

Αν και παραμένει μυστήριο πώς βρέθηκε το εν λόγω μπουκάλι στην Τάφρο των Μαριανών, η ανακάλυψή του σημειώνονται σε μια περίοδο εντεινόμενης ανησυχίας για τι ρίψη πλαστικών στους ωκεανούς. Σύμφωνα με την UNESCO τα πλαστικά απορρίμματα αντιστοιχούν στο 80% της ρύπανσης των θαλασσών καθώς εκατομμύρια τόνοι τους καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι ουσιαστικά όλα τα πλαστικά που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται σε κάποια μορφή, καθώς η αποσύνθεσή τους απαιτεί αιώνες για να συμβεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ