Η μετάλλαξη Μποτσουάνα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, καθώς φαίνεται πως είναι εξαιρετικά μεταδοτική.
Ενδεικτική είναι η ανάρτηση δημοσιογράφου των Financial Times. «Ας μην φρικάρουμε, αλλά αυτή η καινούργια παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται τρομακτική».
Μάλιστα η Anne-Sylvaine Chassany συνοδεύει το tweet με ένα γράφημα, στο οποίο καταγράφεται η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα. Οπως φαίνεται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μεταλλάξεων Δέλτα και Βήτα.
Το στέλεχος B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα, την ώρα που χτες είχαν απομονωθεί δέκα. Ουσιαστικά η μετάλλαξη Μποτσουάνα πενταπλασιάστηκε μέσα σε μία ημέρα. Όπως επισημαίνουν οι FT, «φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες μεταλλάξεις».
Το γράφημα των FT για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα
Το στέλεχος από την Μπουτσουάνα έχει 32 μεταλλάξεις, ενώ το στέλεχος Δέλτα έχει περίπου στις 16 μεταλλάξεις, οι οποίες καλύπτονταν από τα εμβόλια.

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για τη μετάλλαξη B.1.1.529, ωστόσο καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2 , τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μία μία οι χώρες παίρνουν έκτακτα μέτρα
Ηδη πάντως ολοένα και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν μέτρα «θωράκισης» των συνόρων τους, λόγω της μεγάλης ανησυχίας που προκαλεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνα.
Πρόκειται για το στέλεχος Β.1.1.529 που τρομάζει τους ειδικούς, κυρίως λόγω της πιθανότητας να «ντριπλάρει» την ανοσία από πρότερη νόσηση ή και τα εμβόλια. Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, με ανάρτησή της, ότι η ΕΕ θα λάβει έκτακτα μέτρα, μπλοκάροντας όλες τις αφίξεις από τη νότια Αφρική.