Η Ουκρανία ζήτησε από τους συμμάχους της να της προμηθεύσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά, καθώς η Ρωσία αύξησε τη χρήση των «drones καμικάζι» στη βάναυση επίθεσή της εναντίον της χώρας.
Το Κίεβο είπε ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε τα drones καμικάζι που προμηθεύτηκε από το Ιράν στα τελευταία της χτυπήματα εναντίον της πρωτεύουσας, της Βιννίτσια, της Οδησσού, της Ζαπορίζια και άλλων πόλεων σε όλη την Ουκρανία και κάλεσε τις δυτικές χώρες να εντείνουν τη βοήθειά τους απέναντι στη νέα πρόκληση.
Μάλιστα, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, εμφανώς ενοχλημένος έγραψε στο twitter:
«Το Ιράν στέλνει 2.400 drones καμικάζι και εκπαιδευτές του IRGC για να καταστρέψουν τις ουκρανικές υποδομές. Με τα χρήματα που έλαβε, η Τεχεράνη αναπτύσσει τη στρατιωτική της βιομηχανία. Δεν θα έπρεπε ορισμένες χώρες για τις οποίες το Ιράν αποτελεί υπαρξιακή απειλή να στείλουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους τους στην Ουκρανία; Μέχρι να πετάξουν τα ιρανικά drones εναντίον τους».
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά η χρήση τους έχει αυξηθεί από τότε που η Μόσχα απέκτησε τα νέα drones από το Ιράν το καλοκαίρι, όπως επισημαίνει το CNN.
Και οι Ουκρανοί, όμως, χρησιμοποιούν drones καμικάζι για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους και ζήτησαν από τους συμμάχους τους να τους προμηθεύσουν περισσότερα από αυτά τα θανατηφόρα όπλα.
Τι είναι τα drones καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία
Τα drones καμικάζι, ή drones αυτοκτονίας, είναι ένας τύπος εναέριου οπλικού συστήματος. Είναι γνωστά ως περιπλανώμενα πυρομαχικά επειδή είναι σε θέση να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που προσδιορίζεται ως πιθανός στόχος και να χτυπήσουν μόνο όταν εντοπιστεί ο εχθρός.
Είναι μικρά, φορητά και μπορούν να εκτοξευθούν εύκολα, αλλά το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση.
Ο χαρακτηρισμός «καμικάζι» αναφέρεται στο γεγονός ότι τα drones είναι μιας χρήσης. Έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν πίσω από τις γραμμές του εχθρού και καταστρέφονται κατά την επίθεση -σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά, μεγαλύτερα και ταχύτερα στρατιωτικά drones που επιστρέφουν στη βάση τους μετά την ρίψη πυραύλων.
Πώς μπορεί η Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι σε αυτά τα drones
Η Ουκρανία ζητά από τους συμμάχους της συστήματα αεράμυνας από την αρχή του πολέμου, αλλά η ανάγκη έχει γίνει πιο επιτακτική από τότε που η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τα συστήματα αεράμυνας ήταν μία από τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες στην ουκρανική λίστα με τα επιθυμητά όπλα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας προκειμένου η Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνα του εναέριου χώρου της από εισερχόμενες επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις.
Τα συστήματα αεράμυνας που χρειάζεται η Ουκρανία για την καταπολέμηση των drones καμικάζι είναι διαφορετικές από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται κατά των πυραύλων κρουζ και παρόμοιων όπλων. Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, καθώς και προηγμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον drones.