Τα βρήκαν Μέρκελ-Μακρόν: Φον ντερ Λάιεν και Λαγκάρντ για Κομισιόν και ΕΚΤ - iefimerida.gr

Τα βρήκαν Μέρκελ-Μακρόν: Φον ντερ Λάιεν και Λαγκάρντ για Κομισιόν και ΕΚΤ

Λαγκάρντ, Φον Ντε Λάιεν
Λαγκάρντ, Φον ντε Λάιεν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρίσι και Βερολίνο φέρονται να τα έχουν βρει στα πρόσωπα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν και της Κριστίν Λαγκάρντ για την ΕΚΤ καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη σύνοδο κορυφής για τη μοιρασιά των κορυφαίων πόστων της ΕΕ.

Ας σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ήταν να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, αλλά αναβλήθηκε για να συνεχιστούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Τελικά, το γεύμα των ηγετών ξεκίνησε περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βρίσκουν Μέρκελ και Μακρόν

Καθώς το όνομα της εκλεκτής της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί ολοένα και εντονότερα τις τελευταίες ώρες για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε χθες στην Γερμανίδα καγκελάριο την Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν και ήταν θετική. «Επίσης πρότεινε την Λαγκάρντ για την ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει το διορισμό στα δύο ισχυρότερα πόστα δύο γυναικών ικανών να κουβαλήσουν στις πλάτες τους το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Παράλληλα εκπροσωπούν την ανανέωση γιατί δεν είναι τα συνηθισμένα πρόσωπα των Βρυξελλών. Η Φον ντερ Λάιεν έχει το πλεονέκτημα ότι μιλάει Γαλλικά -κάτι σημαντικό για τη Γαλλία- και γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες».

Σκληρό παρασκήνιο

Ένα άλλο πιθανό σενάριο που εξετάζεται στη σύνοδο της ΕΕ, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους, προβλέπει τον διορισμό της Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του σοσιαλιστή Βούλγαρου πρώην πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και του Ισπανού ΥΠΕΞ Χοσέπ Μπορέλ στη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι ως Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα γίνει με τον Μάνφρεντ Βέμπερ και πώς θα περιληφθεί στο πακέτο ένας αξιωματούχος από την ανατολική Ευρώπη, ώστε να διασφαλιστεί η γεωγραφική παράμετρος στη διανομή των κορυφαίων πόστων της ΕΕ.

Ποια είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

H εκλεκτή της Μέρκελ μπορεί να ποντάρει και στις καλές της σχέσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ φέρονται να την υποστηρίζουν και οι χώρες του Βίζεγκραντ. Κατά την τελευταία εξαετία, που βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας, η φον ντερ Λάιεν έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού κι έχει πλέξει το εγκώμιο της καλής συνεργασίας του Βερολίνου με το Παρίσι. Στο μεταναστευτικό η στρατηγική της συνίστατο στη χορήγηση στρατιωτικής υποστήριξης σε τρίτες χώρες, ειδικά στη βόρεια Αφρική, αλλά και στην ενίσχυση των αποστολών διάσωσης στη Μεσόγειο εξαπολύοντας αρκετές φορές βέλη κατά της Ιταλίας, κατηγορώντας τη Ρώμη ότι «σαμποτάρει» τα πλοία διάσωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δυναμική Γερμανίδα υπουργός Άμυνας γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ ήταν επιφανές στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Ευρωπαίος Επίτροπος και διετέλεσε επί σειράν ετών πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας. Εθεωρείτο φαβορί για να διαδεχθεί την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, αλλά δεν έγινε εφικτό.

Η Φον ντερ Λάιεν έζησε μέχρι τα 13 της στο Βέλγιο, σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια του Γκέτιγκεν και του Μύνστερ (Ρηνανία Βεστφαλία), καθώς και στο London School od Economics. Το 1980 αποφάσισε να αλλάξει τομέα σπουδάζοντας Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου, από όπου αποφοίτησε σε επτά χρόνια, ενώ ακολούθησε τον επίσης γιατρό άνδρα της, Χάικο Φον ντερ Λάιεν στην Καλιφόρνια, όταν του προτάθηκε θέση στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Απέκτησαν μαζί επτά παιδιά: τον Ντέιβιντ (1987), τη Σόφι (1989), τη Μαρία Ντονάτα (1992), τα δίδυμα Βικτόρια και Γιοχάνα (1994), τον Έγκμοντ (1998) και τη Γκράτσια (1999). Από το 2003 ως το 2005 η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, από το 2005 ως το 2009 Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 ως το 2013 Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ποια είναι η Κριστίν Λαγκάρντ

Η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ, μια από τις γνωστότερες γυναίκες στον κόσμο, προέρχεται απο τις τάξεις της γαλλικής Δεξιάς. Εργασιομανής και φιλόδοξη η κομψότατη Κριστίν Λαγκάρντ -δεν είναι τυχαίο ότι την αποκαλούν "Coco Chanel του ΔΝΤ" - γεννήθηκε στο Παρίσι το 1956. Σπούδασε Νομική Πανεπιστήμιο Παρί Ουέστ Ναντέρ λα Ντεφάνς στο Παρίσι, ειδικεύτηκε στο Εργατικό Δίκαιο και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα (DESS). Το 1981 άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Παρίσι και στην 25ετή καριέρα της έφθασε το 1999 στην προεδρία του Baker & McKenzie, ενός από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία παγκοσμίως. Πέντε χρόνια αργοτερα ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ της απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ανέλαβε υπουργούς Εξωτερικού Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα και από το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας η Λαγκάρντ έγινε στις 19 Ιουνίου του 2007 η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία αλλά και ανάμεσα στα κράτη των G8, που ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί. Το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε το 2009 και το 2010 στη λίστα με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη στην ηγεσία του ΔΝΤ με αντίπαλο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς και στη διάρκεια της θητείας της κλήθηκε να χειριστεί την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδίως στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ