Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε συμφωνία εκεχειείας με τη Ρωσία στην περιοχή του Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρία που θα εφαρμοσθεί από τα μεσάνυχτα της 12η Ιανουαρίου.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ θα κηρυχθεί καθεστώς εκεχειρίας από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν μετακινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες προς τα σύνορα της Τουρκίας εξαιτίας της βίας που επικρατεί την επαρχία αυτή της Συρίας αλλά και τους βομβαρδισμούς των ρωσικών και συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι με την εκεχειρία θα σταματήσουν οι επιθέσεις από αέρος και ξηράς, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην υπάρξει ένα νέο κύμα προσφύγων.
Από σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) «τέθηκε σε εφαρμογή εκεχειρία στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, με βάση συμφωνία με την τουρκική πλευρά», ανακοίνωνε νωρίτερα το ρωσικό κέντρο συμφιλίωσης στη Συρία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών για τη Συρία
Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα την συνεδρίαση του ΟΗΕ, η οποία ζητήθηκε από τη Γαλλία και τη Βρετανία, με τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Συμβούλιο θα συγκληθεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), όπου διπλωμάτες ελπίζουν ότι με την ευκαιρία αυτή οι χώρες μέλη του Σ.Α. θα ξανασυζητήσουν το θέμα της άδειας στις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, να περνούν τα σύνορα της Συρίας και τις γραμμές του μετώπου, για να φτάνουν τα είδη πρώτης ανάγκης στους αμάχους.
Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιντλίμπ- 69 νεκροί από τις μάχες
Η άδεια που έχει δοθεί λήγει στις 10 Ιανουαρίου. Στις 20 Δεκεμβρίου, η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα με το οποίο θα παρατεινόταν η εντολή του ΟΗΕ για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω τεσσάρων μεθοριακών διαβάσεων (δύο στην Τουρκία, μία στην Ιορδανία και μία στο Ιράκ) που ισχύει από το 2014.
Περίπου 3 εκατομμύρια Σύροι πολίτες ωφελούνται από αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια στην επαρχία του Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Ρωσία δέχεται να ανανεωθεί η εντολή αλλά μόνο για έξι μήνες και για δύο μεθοριακές διαβάσεις, μέσω Τουρκίας. Όμως το ψήφισμα που υπέβαλε η Μόσχα, επίσης στις 20 Δεκεμβρίου, με αυτές τις προβλέψεις, δεν εγκρίθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ.