Ο σεισμός στη βορειοδυτική Συρία ήρθε να προστεθεί στην ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η περιοχή εξαιτίας του πολέμου, του κορωνοϊού και της χολέρας.
Δύο οργανώσεις με παρουσία στη Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Intersos, περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί, με τις εικόνες που μεταφέρουν να είναι τουλάχιστον ζοφερές. Τα θύματα από τους σεισμούς είναι χιλιάδες, ενώ τεράστιο πρόβλημα αποτελούν οι άστεγοι.
Τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους, στην περιοχή πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες -όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Γιαντάρις- να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς.
Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.
Η οργάνωση σημειώνει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δεν είναι μόνον ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, επαρκές νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής.
Πρόκληση, επίσης, αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό.
«Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση εξαιτίας του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο» σημειώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν 23 δομές υγείας στο Ιντλίμπ και το Αλέπο με ιατρικό προσωπικό και ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης. Οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από την οργάνωση έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς.
Επίσης, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας κινητής κλινικής στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις δομές που υποστηρίζουν και τις κινητές κλινικές τους.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για την ενίσχυση των ομάδων τους που βρίσκονται δίπλα στους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία.
Δωρεές προς την οργάνωση γίνονται στο εξής λινκ.
Συρία: Πριν από τον σεισμό σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός υποστηριζόταν από ανθρωπιστική βοήθεια
Έχοντας παρουσία στη Συρία από το 2019 για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων ανθρώπων, η ΜΚΟ Intersos ενεργοποίησε άμεσα τις ομάδες έκτακτης ανάγκης στις περιοχές όπου καταγράφηκαν θάνατοι, τραυματίες και ζημιές από τον σεισμό, κυρίως στο Αλέπο, το Ιντλίμπ, τη Λαττάκεια, τη Χάμα και την Ταρτούς.
Όπως υπενθυμίζει η οργάνωση, στη Συρία πριν από τον σεισμό σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός υποστηριζόταν από ανθρωπιστική βοήθεια.
«Με τις πληγές της ανοικτές από τον δωδεκαετή πόλεμο, η Συρία έρχεται αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, που επιδείνωσε την κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς, πρόχειρα καταφύγια και ακατοίκητα κτίρια, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως νερό, πρωτοβάθμια περίθαλψη και ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Intersos Hellas, Απόστολος Βεΐζης.
Η Intersos έχει ενεργοποιήσει μια κινητή μονάδα με γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες και έναν υπεύθυνο καταγραφής δεδομένων στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, ενώ τρεις ιατρικές μονάδες που αποτελούνται από γιατρούς, νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο καταγραφής δεδομένων βρίσκονται στην επαρχία της Χάμα. Η οργάνωση στηρίζει επίσης το νοσοκομείο της Χάμα, όπου φτάνουν πολλοί τραυματίες και στο οποίο υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών ειδών.
Στην επαρχία Ιντλίμπ τα περισσότερα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τις μάχες έχουν καταρρεύσει εξαιτίας των ισχυρών δονήσεων και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο.
Την κατάσταση επιδεινώνουν και οι κακές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες συχνά κάτω από το μηδέν, ενώ σημειώνεται και έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών ειδών, μαζί με τη χρόνια έλλειψη βασικών υπηρεσιών και τη δύσκολη πρόσβαση σε δομές υγείας. Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια και για βασικά αγαθά, όπως χειμερινά ρούχα και μέσα προστασίας από το κρύο.
«Η οργάνωση θα παραμείνει στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας, δίνοντας αγώνα με άλλες ομάδες και οργανώσεις και αντλώντας δύναμη από τη διάσωση χιλιάδων παιδιών», σημείωσε ακόμη ο κ. Βεΐζης.