Συρία: Οι όροι της συμφωνίας για ενσωμάτωση των Κούρδων και την «οικοδόμηση της νέας Συρίας» - iefimerida.gr

Συρία: Οι όροι της συμφωνίας για ενσωμάτωση των Κούρδων και την «οικοδόμηση της νέας Συρίας»

Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Ahmad al-Sharaa, δεξιά, σε χειραψία με τον Mazloum Abdi, τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τους Κούρδους, στη Δαμασκό της Συρίας
Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Ahmad al-Sharaa, δεξιά, σε χειραψία με τον Mazloum Abdi, τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τους Κούρδους, στη Δαμασκό της Συρίας / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έδωσαν τα χέρια με τον Άχμεντ αλ Σαράα, σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών της βορειοανατολικής Συρίας.

Ως «πραγματική ευκαιρία για την οικοδόμηση της νέας Συρίας», χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Κούρδων της Συρίας, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Αμπντί, τη συμφωνία με τον ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας Άχμαντ αλ-Σαράα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανάρτησή του στο "Χ", ο Μαζλούμ Αμπντί (Φερχάντ Αμπντί Σαχίν το πραγματικό του όνομα), έγραψε: «Σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο, εργαζόμαστε μαζί για να διασφαλίσουμε μια μεταβατική φάση που αντανακλά τις φιλοδοξίες του λαού μας για δικαιοσύνη και σταθερότητα. Δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον που εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύριων και εκπληρώνει τις φιλοδοξίες τους για ειρήνη και αξιοπρέπεια. Θεωρούμε αυτή τη συμφωνία μια πραγματική ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας νέας Συρίας που θα αγκαλιάζει όλα τα στοιχεία της και θα διασφαλίζει την καλή γειτονία».

Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Ahmad al-Sharaa, δεξιά, σε χειραψία με τον Mazloum Abdi, τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τους Κούρδους, στη Δαμασκό της Συρίας / Φωτογραφία AP
Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Ahmad al-Sharaa, δεξιά, σε χειραψία με τον Mazloum Abdi, τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τους Κούρδους, στη Δαμασκό της Συρίας / Φωτογραφία AP

Η συμφωνία θα φέρει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης που είναι υπό την ηγεσία της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) η οποία οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους και αποτελείται από οκτώ άρθρα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα περάσουν στον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού όλα τα συνοριακά περάσματα με το Ιράκ και την Τουρκία στα βορειοανατολικά, τα αεροδρόμια και οι πετρελαιοπηγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 8 όροι της συμφωνίας

  • Εγγύηση των δικαιωμάτων όλων των Σύρων για εκπροσώπηση και συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία και δημιουργία κρατικών θεσμών με βάση την ικανότητα και την αξία τους, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική και εθνοτική τους καταγωγή.
  • Αναγνώριση της κουρδικής κοινότητας ως ουσιαστικής κοινότητας στο συριακό κράτος και εγγύηση της ιθαγένειας και των συνταγματικών δικαιωμάτων της.
  • Κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια.
  • Ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών στη βορειοανατολική Συρία στη συριακή κρατική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, των αεροδρομίων και των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Εξασφάλιση της επιστροφής όλων των Σύρων προσφύγων στις χώρες και τα σπίτια τους και εξασφάλιση της προστασίας τους από το συριακό κράτος.
  • Υποστήριξη του συριακού κράτους για τη διατήρηση της εξουσίας της οικογένειας Άσαντ και την καταπολέμηση όλων των στοιχείων που απειλούν την ασφάλεια και την ενότητα του κράτους.
  • Απόρριψη των εκκλήσεων για διαίρεση, της ρητορικής μίσους και των προσπαθειών να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας.
  • Οι εκτελεστικές επιτροπές να εργαστούν και να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας είναι θετικές, αφού οι Κούρδοι θα ενσωματωθούν στη συριακή κυβέρνηση και θα παραδώσουν τις πετρελαιοπηγές στην περιοχή που ελέγχουν στην κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού. Η συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός και τη συγχώνευση της κύριας δύναμης των Κούρδων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στον συριακό στρατό.

Δέσμευση αλ-Σαράα για τιμωρία όσων διέπραξαν σφαγές Αλαουιτών

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, αλ-Σαράα, ανακοίνωσε το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των «υπολειμμάτων» του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και υποσχέθηκε να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τις μαζικές δολοφονίες Αλαουιτών.

Μιλώντας στο Reuters είπε ότι θα τιμωρήσει ακόμα και τους πιο κοντινούς του για τη συμμετοχή στις μαζικές δολοφονίες Αλαουιτών. Κατηγόρησε παράλληλα ομάδες υποστηρικτών του Άσαντ που υποστηρίχθηκαν από ξένες δυνάμεις για ενεργοποίηση της αιματοχυσίας, αλλά αναγνώρισε ότι ακολούθησαν και δολοφονίες εκδίκησης. Ο αλ-Σαράα δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 200 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο αρνήθηκε να πει τον ακριβή αριθμό των νεκρών γιατί όπως είπε επίκειται έρευνα.

Εν ψυχρώ εκτελέσεις από τζιχαντιστές -Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 1.068, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι μέλη της μειονότητας των Αλαουιτών, από τον νέο κύκλο βίας που μαίνεται από την περασμένη Πέμπτη στη δυτική Συρία, σύμφωνα με απολογισμό που εξέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυνάμεις της νέας συριακής κυβέρνησης συγκρούονται με μαχητές πιστούς στον Μπασάρ αλ Άσαντ και ρίχνουν βόμβες στα περίχωρα της πόλης Τζάμπλα, μία από τις εστίες της έντασης των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα όσο η συγκρούσεις μαίνονται νέες εικόνες φρίκης έρχονται στο φως με δεκάδες νεκρούς να κείτονται στους δρόμους στην περιφέρεια της Λαττάκειας. Τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα και ολόκληρες οικογένειες μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι περισσότεροι από τους αμάχους που σκοτώθηκαν είναι θύματα συνοπτικών εκτελέσεων από δυνάμεις ασφαλείας ή συμμαχικές τους ομάδες.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό ξέσπασμα βίας μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.

Ελληνορθόδοξος μεταξύ των νεκρών αμάχων

Μεταξύ των νεκρών αμάχων είναι και ένας ελληνορθόδοξος. Ο γιος του θύματος μίλησε στην ΕΡΤ και περιέγραψε τις στιγμές φρίκης που έζησε η οικογένειά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πτώμα του πατέρα μου έμεινε στο δρόμο και δεν μπορέσαμε να το φτάσουμε γιατί έκλεισαν το δρόμο και δεν άφησαν το ασθενοφόρο να φτάσει για να σώσει τον κόσμο», είπε ο γιος του θύματος στην ΕΡΤ.

«Μετά από 4 ώρες, με τη βοήθεια ενός μέλους της γενικής Ασφάλειας, καταφέραμε να μεταφέρουμε τη σορό του πατέρα μου με νεκροφόρα», περιέγραψε ο πατέρας Γεώργιος, γιος του θύματος.

Ένας άλλος ελληνορθόδοξος, από την πόλη Ταρτούς, τόνισε πως φοβάται για τη ζωή του και ψάχνει τρόπο διαφυγής καθώς φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές θα μπουν στα σπίτια τους.

Ναι μεν ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας ανακοίνωσε τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για το τέλος των συγκρούσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Κούρδοι ενσωμάτωση όροι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ