Χιλιάδες Κούρδοι συμμετείχαν την Τρίτη στις κηδείες των τεσσάρων αμάχων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη βόρεια Συρία από μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία ενώ γιόρταζαν το Νορούζ.
Ανεμίζοντας κουρδικές σημαίες, οι συμμετέχοντες στις κηδείες, στην πόλη Ιντίρες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αποδοκίμασαν τις προσκείμενες στην Τουρκία οργανώσεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή.
Μαχητές προσκείμενοι στην Τουρκία άνοιξαν πυρ χθες Δευτέρα εναντίον μελών κουρδικής οικογένειας που είχαν ανάψει φωτιά κοντά σε σπίτι για να γιορτάσουν το Νορούζ, που σημαδεύει την έναρξη της άνοιξης, σκοτώνοντας τέσσερις αμάχους και τραυματίζοντας άλλους τρεις.
«Τα παιδιά μου (...) σκοτώθηκαν χωρίς λόγο», είπε κλαίγοντας ο Κόλι Μέχο, 70 ετών, ο οποίος έχασε τους τρεις γιους και τον εγγονό του.
Συρία: Διαδηλώσεις κατά των μαχητών που πρόσκεινται στην Τουρκία
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δράστες των πυρών είναι μέλη της Αχράρ ας Σαρκίγια, μιας οργάνωσης που καταμετρά τζιχαντιστές στις τάξεις της και η οποία προστέθηκε το 2021 στην λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ καθώς κατηγορείται για ωμότητες σε βάρος του τοπικού πληθυσμού.
Κάτοικοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι δράστες των πυρών ήταν μέλη ομάδας που αποσχίστηκε από αυτόν τον σχηματισμό, της Τζάιχ αλ-Σαρκίγια.
«Διαδηλώνουμε κατά των προσκείμενων στην Τουρκία ομάδων που δεν μας αφήνουν να μετακινούμαστε ελεύθερα και να ζούμε με ασφάλεια», δήλωσε ο Αμπού Τζαν, 42 ετών, που παρευρέθηκε στις κηδείες.
«Μας μεταχειρίζονται σαν πολίτες δεύτερης, τρίτης κατηγορίας, είναι δικαίωμά μας να γιορτάζουμε το Νορούζ», πρόσθεσε.
Οι Κούρδοι καλούν τον ΟΗΕ να ερευνήσουν την επίθεση στη βόρεια Συρία
Σε ένα τουίτ, η Έλχαμ Άχμεντ, στέλεχος της κουρδικής διοίκησης που ελέγχει ζώνες που βρίσκονται ανατολικά, κάλεσε τον «ΟΗΕ και τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ερευνήσουν» το συμβάν και «να τιμωρήσουν τους υπευθύνους».
«Η Τουρκία και οι τρομοκρατικές παρατάξεις που υποστηρίζει είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», στις περιοχές αυτές, πρόσθεσε.
Μια τριανταριά οργανώσεις που πρόσκεινται στην Τουρκία μοιράζονται τον έλεγχο μιας μεθοριακής ζώνης όπου ζουν περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι και κατηγορούνται για ωμότητες, μεταξύ των οποίων αυθαίρετες συλλήψεις και κατάσχεση εδαφών και περιουσιακών στοιχείων.
Πολλοί Κούρδοι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή αυτή αφότου κατέλαβαν τον έλεγχό της οι προσκείμενες στην Τουρκία οργανώσεις το 2018 έπειτα από επίθεση της Άγκυρας.