Κούρδοι μαχητές στη Συρία, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, απελευθέρωσαν μια ιρακινής καταγωγής γυναίκα Γιαζίντι, την οποία κρατούσε αιχμάλωτη για μια δεκαετία ο ISIS, αφού τη βίασαν και την ανάγκασαν να παντρευτεί εξτρεμιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η 24χρονη Κόβαν Αΐντι Κούρτο διασώθηκε μαζί με τον γιο και την κόρη της στη διάρκεια επιχείρησης ασφαλείας Κούρδων εξτρεμιστών στον καταυλισμό Αλ Χολ της Συρίας, που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες άτομα, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά μαχητών του ISIS.
Σκλάβα του σεξ στα χέρια του ISIS
Οι λεγόμενες Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ) απελευθέρωσαν τη Γιαζίντι την Κυριακή. Η γυναίκα κατάγεται από το χωριό Χαρντάν, που βρίσκεται στην περιοχή Σιντζάρ των Γιαζίντι στο Ιράκ. Είχε απαχθεί το 2014 από εξτρεμιστές του ISIS που κατέλαβαν την περιοχή σκοτώνοντας χιλιάδες άνδρες και αιχμαλωτίζοντας πολλές γυναίκες και κορίτσια, τα οποία κρατούσαν επί σειρά ετών ως σκλάβες του σεξ.
Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι YPJ, η 24χρονη είπε ότι έμενε με μια οικογένεια προτού οδηγηθεί στον καταυλισμό και ότι της είπαν να μην αποκαλύψει την ταυτότητά της ή ότι είναι Γιαζίντι.
Η Κούρτο είπε πως χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο όσο βρισκόταν στον καταυλισμό στη Συρία μέχρι την απελευθέρωσή της.
Το μαρτύριο της νεαρής Γιαζίντι
«Κατέστρεψαν τη ζωή μου. Με πούλησαν και με αγόρασαν λες και ήμουν πρόβατο», είπε η γυναίκα αφηγούμενη τα μαρτύριά της πριν καταλήξει στον καταυλισμό στη Συρία το 2019.
Όπως αποκάλυψε, κάποια περίοδο ήταν μαζί με άλλες έξι γυναίκες στο σπίτι ενός ηλικιωμένου, ονόματι Αμπού Τζαφάρ, που την έδερνε όποτε αρνείτο να υποκύψει στις ορέξεις του.
«Τις γυναίκες που αντιστέκονταν στον βιασμό τους, συνήθως τις σκότωναν», πρόσθεσε.
Η ζωή στον καταυλισμό Αλ Χολ στη Συρία
Ο καταυλισμός Αλ Χολ στη Βορειοανατολική Συρία, την επίβλεψη του οποίου έχουν αναλάβει δυνάμεις των SDF υπό κουρδική ηγεσία, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, φιλοξενούσε κάποτε έως και 73.000 άτομα, κυρίως Σύρους και Ιρακινούς, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλές γυναίκες και παιδιά επαναπατρίστηκαν.
Στον ίδιο καταυλισμό κρατούνται και πολίτες έως και 60 χωρών. Οι Ιρακινοί και οι Σύροι κρατούνται στο ίδιο τμήμα του, ενώ οι υπόλοιποι, που θεωρούνται και οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του ISIS, σε ένα άλλο. Πολλοί εξ αυτών είχαν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να ενταχθούν στις δυνάμεις της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης στο απόγειο της δύναμής της το 2014. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές επιχειρήσεις στον καταυλισμό, που κατέληξαν στην απελευθέρωση γυναικών -ανάμεσά τους και Γιαζίντι- που κρατούνταν ως σκλάβες του σεξ από εξτρεμιστές.
Σύμφωνα με τις SDF, μόνον την πρώτη μέρα της τελευταίας επιχείρησης στον καταυλισμό συνελήφθησαν 21 μέλη του ISIS, κατασχέθηκε «τρομοκρατικό υλικό», εντοπίστηκαν εκρηκτικά και σήραγγες που είχαν ανοίξει.