Οι Σύροι αντάρτες μπήκαν από τα βόρεια και τα ανατολικά στα προάστια της πόλης Χομς, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ένας κάτοικος, καθώς και πηγές του στρατού και των ανταρτών.
Οι πηγές είπαν ότι οι αντάρτες διαπέρασαν την άμυνα του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.
Οι μάχες μαίνονταν στα βόρεια της Χομς από αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο στρατός έλαβε ενισχύσεις και σφυροκοπούσε από αέρος τους αντάρτες.
Έριξαν άγαλμα του πατέρα Άσαντ στα προάστια της Δαμασκού
Διαδηλωτές έριξαν το Σάββατο ένα άγαλμα του εκλιπόντος πατέρα του προέδρου της Συρίας στην κεντρική πλατεία του προαστίου Τζερμάνα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές στο πρακτορείο Reuters.
Ένα άλλο άγαλμα του Χαφέζ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Συρίας από το 1971 έως το θάνατό του το 2000, κατεδαφίστηκε την Παρασκευή στην πόλη Χάμα.
Η ομάδα ζήτησε την πτώση του κ. Άσαντ και κατευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά κτίρια στην αυστηρά αστυνομοκρατούμενη περιοχή της πόλης.
Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε δεκάδες διαδηλωτές να γκρεμίζουν το άγαλμα σε μια κεντρική πλατεία της Τζαραμάνα, η οποία φέρει το όνομα του πρώην προέδρου. Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι το άγαλμα είχε διαλυθεί όταν πήγε στην πλατεία αργότερα. Βιντεοσκοπημένο υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και επαληθεύτηκε από το AFP έδειχνε νεαρούς άνδρες να ανατρέπουν το άγαλμα και να φωνάζουν συνθήματα κατά του Άσαντ.
Αν πέσει η Χομς, ο Άσαντ θα έχει μεγάλο πρόβλημα
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, αν πέσει η Χομς, ο Άσαντ θα έχει μεγάλο πρόβλημα καθώς η Δαμασκός, η έδρα της εξουσίας του, θα περικυκλωθεί. Και μπορεί να είναι πολύ αργά για τους βασικούς συμμάχους του Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, να έρθουν να τον σώσουν, όπως έκαναν στο παρελθόν.
Ο συριακός στρατός, αποθαρρυμένος, κακοπληρωμένος και εξαντλημένος μετά από χρόνια μαχών, δεν είναι σε θέση - και, σε ορισμένα τμήματά του, δεν θέλει - να σταματήσει τους αντάρτες. Σε ορισμένες περιοχές, οι στρατιώτες φαίνεται να αυτομολούν ή να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, συμβάλλοντας στη θεαματική προέλαση της επίθεσης.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία από το 2000. Πριν από αυτόν, ο πατέρας του, ο Χαφέζ, κυβέρνησε για 29 χρόνια - και, όπως και ο γιος του, με σιδερένια πυγμή. Το τέλος της διακυβέρνησης Άσαντ μπορεί να μην είναι μια μακρινή πραγματικότητα.
Παραμένει στην πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ
Ο κ. Άσαντ εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, το οποίο χτύπησε τις «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με την αποχώρηση του προέδρου από τη χώρα.
Περικυκλώνουν τη Δαμασκό από βορρά και νότο οι αντάρτες
Οπως γράφει το BBC ομάδες Σύρων ανταρτών πλησιάζουν την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, από το βορρά και το νότο.
Από την έναρξη της επίθεσής τους την περασμένη εβδομάδα, οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν το Χαλέπι και τη Χάμα και συνεχίζουν στη Χομς.
Οι Σύροι αντάρτες δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να περικυκλώνουν τη Δαμασκό αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, 70 μίλια νότια της συριακής πρωτεύουσας. Ο διοικητής των ανταρτών Χασάν Αμπντέλ Γκάνι, με τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ισλαμιστών που εξαπέλυσε την επίθεση στα βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας, της Δαμασκού». Το υπουργείο είπε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια στις ειδήσεις που υποστηρίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας, που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου της Δαμασκού, έχουν αποσυρθεί».
Η αβεβαιότητα έχει κυριεύσει τη Δαμασκό
Η ανταποκρίτρια του BBC γράφει ότι η αβεβαιότητα έχει κυριεύσει τη Δαμασκό. «Ο συριακός στρατός υποχωρεί σε πολλά σημεία, ωστόσο η επίσημη γραμμή στη Δαμασκό είναι ότι συντρίβουν τους αντάρτες.
Στους δρόμους της πρωτεύουσας τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει και τα βασικά αγαθά είναι ελάχιστα. Το ψωμί και η ζάχαρη είναι δυσεύρετα και εκατοντάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές στα λίγα αρτοποιεία που εξακολουθούν να λειτουργούν.
Οι καταστηματάρχες είτε έχουν κλείσει τα μαγαζιά του είτε αρνούνται να πουλήσουν οτιδήποτε, καθώς η συριακή λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της υποτίμησης. Οι φιλοκαθεστωτικοί Σύροι από την κοινότητα των Αλαουιτών είναι φοβισμένοι και πολλοί έχουν φύγει για τις παράκτιες πόλεις όπου αισθάνονται πιο ασφαλείς».