Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον νέο Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και άλλα ζητήματα, όπως γνωστοποίησαν τα δύο μέρη.
Το Ιράν είναι διατεθειμένο να επεκτείνει τη συνεργασία σε όλα τα πεδία, διαβεβαίωσε ο κ. Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής διπλωματίας.
«Τασσόμαστε υπέρ των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας μας, αλλά μόνο εάν οδηγήσουν (...) στην άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ και στην ικανοποίηση των θεμιτών ιρανικών απαιτήσεων», ανέφερε ο ιρανός νέος υπουργός Εξωτερικών.
Οι συνομιλίες που άρχισαν τον Απρίλιο στη Βιένη με σκοπό να επανέλθει σε πλήρη εφαρμογή η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ανάμεσα στην Τεχεράνη και τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία, ανεστάλησαν την 20ή Ιουνίου, δύο ημέρες μετά τη νίκη του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί στις ιρανικές προεδρικές εκλογές· δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία της επανέναρξής τους.
Αναμένεται να ξαναρχίσουν με νέα ομάδα ιρανών διαπραγματευτών. Όμως, αυτό δεν αναμένεται να γίνει παρά σε δύο ως τρεις μήνες, σύμφωνα με τον κ. Αμιραμπντολαχιάν.
Σκοπός της Γερμανίας και άλλων δυτικών κυβερνήσεων είναι να αποτραπεί το Ιράν να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που υπεγράφη στη Βιένη το 2015, προσέφερε στο Ιράν ελάφρυνση των κυρώσεων χωρών της Δύσης και του ΟΗΕ με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Τεχεράνης να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου και να περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητές της στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.
Αλλά τέθηκε εν αμφιβόλω όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία και επέβαλαν ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις με απόφαση που έλαβε μονομερώς ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σε αντίποινα, το Ιράν αθετεί μέρος των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ.
Η Γερμανία είναι ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στην προσπάθεια η συμφωνία να επανέλθει σε πλήρη εφαρμογή. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει πως θέλει η χώρα του να γίνει εκ νέου συμβαλλόμενο μέρος στο ΚΟΣΔ, αλλά με προϋπόθεση την επαναφορά της Τεχεράνης στην πλήρη τήρησή της.
Οι κ.κ. Μάας και Αμιραμπντολαχιάν συζήτησαν επίσης σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ.