Οι ηγέτες της Ευρώπης συμφώνησαν την Παρασκευή να δώσουν περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά οι συνομιλίες στο κάστρο της Πράγας δεν φάνηκε να τους φέρνει πιο κοντά στο να αποφασίσουν αν ή πώς θα περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.
Η πλειοψηφία των 27 χωρών της ΕΕ θέλουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν στις λεπτομέρειες, με τις επιλογές να ποικίλλουν από το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, τον «δυναμικό διάδρομο», το πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή μόνο στο ρωσικό αέριο.
Η ΕΕ συζητά το θέμα εδώ και εβδομάδες, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει σε άλλα κοινά βήματα για την αντιμετώπιση της οξείας ενεργειακής κρίσης, καθώς οι ανεξέλεγκτες τιμές απειλούν να επιφέρουν ύφεση στο μπλοκ.
«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τις τιμές του ρεύματος, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία με ποια μέσα ακριβώς μπορούμε να το πετύχουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, στους δημοσιογράφους καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ ολοκλρώθηκαν αργά το απόγευμα.
Σαρλ Μισέλ: Αυξάνεται η υποστήριξη των χωρών στο θέμα της κοινής αγοράς ενέργειας
Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.
«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.
Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για συμφωνία της Ευρώπης στο πλαφόν για το φυσικό αέριο
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν, είπε επίσης ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να προκύψει μια συμφωνία.
Ο Μάρτιν είπε ότι η εκτελεστική εξουσία του μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να παρουσιάσει στην επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύτερο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς φυσικού αερίου.
Το πλαφόν αποτελεί μία από τη σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών από ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσουν αφενός την κατακόρυφη πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία μέχρι και τον Φεβρουάριο κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης, και αφετέρου τις εκτοξευόμενες τιμές. Οι χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα επίπεδα-ρεκόρ που σημειώθηκαν στις τιμές φέτος, αλλά αυτές παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερα από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.
Η Πολωνία κατηγορεί τη Γερμανία για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ
Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στην επιβολή πλαφόν, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.
Καθώς εκφράζονταν οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τους τρόπους ανακούφισης της ενεργειακής κρίσης, η Βαρσοβία επέκρινε επίσης το Βερολίνο για το σχέδιό του να δαπανήσει έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να προστατεύσει τους Γερμανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
«Η πλουσιότερη, η πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της στην ενιαία αγορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η ενιαία αγορά», είπε ο Μοραβιέτσκι.