Σε διάσκεψη στη Μάλτα θα παραστεί σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ πατώντας το πόδι του σε έδαφος της ΕΕ για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα είναι παρών και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, που όμως δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Λαβρόφ, που περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, έχει να επισκεφθεί έδαφός της από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν είχε μεταβεί στη Στοκχόλμη και πάλι για σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Αντιδράσεις για την παρουσία του Λαβρόφ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ
Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1975 με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και σήμερα περιλαμβάνει 57 μέλη, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Οκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, ακόμη και τη Μονγκολία. Συμβάλλει στον συντονισμό της συνεργασίας των μελών του σε θέματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο έλεγχος των εξοπλισμών, αλλά η Ρωσία κατηγορεί τον ΟΑΣΑ ότι απομακρύνεται από τις ιδρυτικές αρχές του.
Στην τελευταία διάσκεψη υπουργών των κρατών μελών πριν από ένα χρόνο στη Βόρεια Μακεδονία ο Λαβρόφ κατηγόρησε τον ΟΑΣΕ ότι μεταβάλλεται σε «παράρτημα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Ουκρανία έχει ζητήσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον οργανισμό και απείχε πέρυσι από τη σύνοδο κορυφής στα Σκόπια διαμαρτυρόμενη για την παρουσία εκεί του Λαβρόφ.
Αλλά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της, Αντρίι Σιμπίγκα, θα είναι παρών στη Μάλτα σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ουκρανία ενόψει της επιστροφής στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δεσμευτεί να πιέσει για μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας - συμμάχου της Ουκρανίας - Ράντοσλαβ Σιγκόρσκι δήλωσε χθες ότι δεν θα γίνουν συζητήσεις με τον Λαβρόφ στη Μάλτα και διερωτήθηκε γιατί επιτρέπεται ακόμη στη Ρωσία να παραμένει μέλος του ΟΑΣΕ.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μάλτας δήλωσε ότι μολονότι η ΕΕ έχει επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στον Λαβρόφ, δεν του έχει απαγορεύσει τα ταξίδια σε κράτη μέλη της και σημείωσε ότι ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ προσεκλήθη «για να μένουν ανοικτοί κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας».
Η Ρωσία ωθεί σε παράλυση τον ΟΑΣΕ
Όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ο Λαβρόφ θα καταγγείλει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ την «θεσμική παράλυσή του». Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι ορισμένες δυτικές χώρες «χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα για τα δικά τους συμφέροντα» κι ότι ο ΟΑΣΕ «έχει ουκρανοποιηθεί».
Ο οργανισμός έχει παραλύσει μετά την εισβολή στην ΟΥκρανία καθώς η Ρωσία έχει βάλει βέτο σε αρκετές σημαντικές αποφάσεις που απαιτούν ομοφωνία. Από τον Σεπτέμβριο η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ και άλλα τρία υψηλά πόστα έχουν μείνει κενά ελλείψει συμφωνίας για τα πρόσωπα που θα τα στελεχώσουν.
Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του οργανισμού συμφώνησαν να διαδεχθεί την απερχόμενη Γενική Γραμματέα, τη Γερμανίδα Χέλγκα Μαρία Σμιντ, ο Τούρκος διπλωμάτης Φεριντούν Σινιρλίογλου, αλλά η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς, που θα πρέπει να αποφασίσουν επίσης ποια χώρα θα προεδρεύσει του ΟΑΣΕ το 2026 και το 2027, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τον ερχόμενο χρόνο η Φινλανδία.