Η Ρωσία είναι «απειλή», η Κίνα «πρόκληση» -Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Η Ρωσία είναι «απειλή», η Κίνα «πρόκληση» -Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις, ξεκινά σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πρώτη για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Σύνοδος θα διαρκέσει μόνο τρεις ώρες και θα επιχειρήσει να επουλώσει τις «πληγές» που άφησε κατά την τετραετή θητεία του ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα και, μιλώντας λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι επιθυμεί να δηλώσει στην Ευρώπη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό τους.

Στη διάρκειά της, οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν ένα κείμενο μεταρρύθμισης με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, το λεγόμενο «ΝΑΤΟ 2030», όπως το έχει ονομάσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Πρόκειται για μια φιλόδοξη ατζέντα που θα παρουσιάζει έναν μακρύ κατάλογο προσαρμογών «σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Παράλληλα, οι Σύμμαχοι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την αναθεώρηση του «στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το 2022 στη Μαδρίτη. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η τελευταία έκδοση του στρατηγικού δόγματος, που χρονολογείται από το 2010, αναφέρεται στη Ρωσία ως «δυνητικό στρατηγικό εταίρο», ενώ δεν υπάρχει λέξη για την Κίνα. Το κείμενο που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα οι Σύμμαχοι θα αναφέρεται στη Ρωσία ως «απειλή» και στην Κίνα ως «πρόκληση».

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά το Πεκίνο τόνισε ότι «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας», τις οποίες «πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, σημείο τριβής αποτελεί η συζήτηση για το Νατοϊκό προϋπολογισμό. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλεί τους Συμμάχους να αυξήσουν «ουσιαστικά και σταδιακά» τα επόμενα δέκα χρόνια τις κοινές αμυντικές δαπάνες. Το θέμα αυτό βρίσκει αντίθετες αρκετές χώρες όπως η Γαλλία. Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Οι Σύμμαχοι θα αρκεστούν στο να παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να συνεχίσουν την προσπάθεια για αύξηση των κοινών αμυντικών δαπανών, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Τζόνσον: Ο Μπάιντεν θα δώσει σκληρά μηνύματα στη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δώσει κάποια «σκληρά μηνύματα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Πάντα ελπίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με τη Ρωσία, αλλά…φοβάμαι ότι έως τώρα, είναι αρκετά απογοητευτικό από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Τζονσον, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταφέρει κάποια αρκετά σκληρά μηνύματα στον πρόεδρο Πούτιν. Κατά τις επόμενες ημέρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν θέλει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα. «Σε ό,τι αφορά την Κίνα, δεν νομίζω ότι κάποιος σε αυτό το τραπέζι θέλει να μπούμε σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα», είπε. «Αλλά νομίζω ότι ο κόσμος βλέπει τις προκλήσεις, βλέπει τα πράγματα που πρέπει να διαχειριστούμε από κοινού, αλλά βλέπει επίσης ευκαιρίες».

Μέρκελ: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την παραπληροφόρηση της Ρωσίας και την Κίνα

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν θέματα, όπως οι προκλήσεις που τίθενται από τη Ρωσία και την Κίνα, στη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε με την σειρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει απάντηση στις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Μόσχας.

Προσερχόμενη στη σύνοδο, η Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν με τη Γεωργία και την Ουκρανία, δύο χώρες που επιζητούν στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ ως ασπίδα απέναντι στην απειλή από τη γειτονική Ρωσία.

«Τα θέματα στην ατζέντα σήμερα μας αφορούν όλους. Πρώτα απ’ όλα η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε: η Ρωσία και επίσης η περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού με την Κίνα σε αυξανόμενο βαθμό», είπε. «Υβριδικές προκλήσεις γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές: κυβερνοεπιθέσεις και, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, εκστρατείες παραπληροφόρησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ