Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το τέταρτο πακέτο σκληρών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το τέταρτο πακέτο σκληρών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Ηγέτες της ΕΕ παρακολούθησαν εκδήλωση για την εθνική και ευρωπαϊκή ημέρα για τα θύματα της τρομοκρατίας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες -
Ηγέτες της ΕΕ παρακολούθησαν εκδήλωση για την εθνική και ευρωπαϊκή ημέρα για τα θύματα της τρομοκρατίας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες / Φωτογραφία: Emmanuel Dunand, Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με δήλωση της φον ντερ Λάιεν, οι κυρώσεις αναμένεται να χτυπήσουν τη ρωσική οικονομία, τους ολιγάρχες της χώρας, και τη δυνατότητά της να συμμετέχει στις διεθνείς αγορές. Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ νωρίτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει τα εξής:

Η αδίστακτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι πολίτες δέχονται αδιάκοπα επιθέσεις, ακόμα και σε σχολεία, σε κτίρια κατοικιών και σε νοσοκομεία. Και παρ’ όλες τις επαναλαμβανόμενες προσφορές της ουκρανικής πλευράς, η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία πρόθεση για να εμπλακεί σοβαρά μέχρι στιγμής σε διαπραγματεύσεις για μια διπλωματική λύση. Αντίθετα, το μόνο που ακούμε είναι νέα ψέματα και ψεύτικες κατηγορίες. Και, με κυνισμό, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε δεν έχουν ανοίξει ακόμη είτε βομβαρδίζονται από ρωσικές δυνάμεις λίγη ώρα αφού ανακοινώνονται.

Συνεπώς, σήμερα, εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι μας στην G7, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία για να αυξήσουμε την οικονομική πίεση εναντίον του Κρεμλίνου. Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων που έχουμε υιοθετήσει, αλλά και η επέκταση του βεληνεκούς τους αυτήν την εβδομάδα, έχουν χτυπήσει την οικονομία της Ρωσίας πολύ σφοδρά. Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα. Πολλές σημαντικές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Εταιρείες φεύγουν από τη χώρα, μία μετά την άλλη, επειδή δεν επιθυμούν να συνδέονται οι μάρκες τους με ένα δολοφονικό καθεστώς. Αύριο, θα επιβάλουμε ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων για να απομονώσουμε περαιτέρω τη Ρωσία και να εξαντλήσουμε τους πόρους που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τον βάρβαρο αυτόν πόλεμο.

  • Πρώτον, θα αφαιρέσουμε από τη Ρωσία το καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» στις αγορές μας. Αυτό θα αφαιρέσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ. Οι ρωσικές εταιρείες δεν θα λαμβάνουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας. Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε το δικαίωμα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα. Διότι η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, να περιμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια του να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης.
  • Δεύτερον, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας που δημιουργήσαμε με στόχο τους συνεργούς του Πούτιν.
  • Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους.
  • Τέταρτον, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία. Όσοι συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία.
  • Πέμπτον, πολύ σημαντικό, θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα χτυπήσει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας, θα του στερήσει δισεκατομμύρια σε έσοδα από τις εξαγωγές και θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μας δεν χορηγούν τον πόλεμο του Πούτιν.
  • Τέλος, θα προτείνουμε μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Γιατί δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την ενεργειακή εξάρτηση που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κλπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας – και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν.

Κυρώσεις ανακοίνωσε και ο Τζο Μπάιντεν -Τα μέτρα «έχουν συνθλίψει» τη ρωσική οικονομία

Νωρίτερα, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως, μαζί με τους συμμάχους του, θα ακυρώσει το «καθεστώς μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» με τη Ρωσία, το οποίο αποτελεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών να συνδιαλέγονται εμπορικά με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Έτσι, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα γίνει δυσκολότερο για τη Ρωσία να συνδιαλέγεται με τις ΗΠΑ, και η χώρα θα δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα. Οι παγκόσμιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, όπως ο έλεγχος των εξαγωγών, έχουν συνθλίψει τη ρωσική οικονομία, είπε ο Τζο Μπάιντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφαίρεση του καθεστώτος αυτού, που ονομάζεται επίσης ρήτρα «του μάλλον ευνοούμενου κράτους», ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των τελωνειακών δασμών.

Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα επιβληθεί εμπάργκο σε περισσότερα προϊόντα της Ρωσίας στις ΗΠΑ, όπως στη βότκα, τα διαμάντια και τα θαλασσινά φαγητά.

Πόλεμος Ουκρανία: Προειδοποιήσεις από την ΕΕ για κρίση στις προμήθειες τροφίμων

Δραματική προειδοποίηση για αναταραχή στις προμήθειες τροφίμων σε Ευρώπη και Αφρική, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, απηύθυνε νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Στις δηλώσεις που έκανε μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε για βαθιά αποσταθεροποίηση των προμηθειών τροφίμων σε Ευρώπη και Αφρική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμανουέλ Μακρόν: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου στις Βερσαλλίες μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ άλλων, είπε ότι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με την κατάπαυση του πυρός, που ακολουθείται από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι αυτός είναι ο λόγος που το μπλοκ συνεχίζει την πίεση στη Ρωσία και επίσης διατηρεί έναν πολύ απαιτητικό διάλογο, ιδίως σε συνδυασμό με τον Γερμανό καγκελάριο.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία σήμερα και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμηση αυτής της καταστροφής που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια», είπε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ακόμη ότι η ΕΕ είχε προτείνει μια ευρωπαϊκή διευκόλυνση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ ως πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία.

«Το μήνυμα που στείλαμε αρχικά στον ουκρανικό πληθυσμό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός γι' αυτούς. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Απηχώντας τις παρατηρήσεις τής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θέλει να μπορεί να επιλέγει τους εταίρους εφοδιασμού της, αλλά να μην εξαρτάται από κανέναν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ο τρόπος που απαντάμε στη Ρωσία θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας»

Από την πλευρά της, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Ενώ ανακοίνωσε ότι ανακοινώνεται νέο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας. «Καθώς η ανελέητη εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται, η ΕΕ και οι εταίροι μας στο G7 συνεχίζουν να εντείνουν την οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Αύριο, θα εισαγάγουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως επίθεση κατά της δημοκρατίας και των κυρίαρχων κρατών και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαλλαγεί από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Ο τρόπος με τον οποίο απαντάμε σήμερα σε αυτή την απεχθή επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας και επίσης το μέλλον της ένωσής μας και πέρα ​​από αυτό, ακόμη και το μέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έκαναν το ευρωπαϊκό μπλοκ να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα». «Πρώτον, το καθήκον μας να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την αξιόπιστη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ενέργειας στους Ευρωπαίους καταναλωτές μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, διαφοροποιώντας την προσφορά, επενδύοντας μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει αλλάξει θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, θα χρειαστούμε διαφορετικές δυνάμεις και διαφορετικές δυνατότητες. Και χαιρετίζω σημαντικές πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις στην Ευρώπη, που θα χρειαστούν, και χαιρετίζω το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες ανακοίνωσαν φιλόδοξα βήματα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών», είπε.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής ότι πρέπει να συντονιστούμε στενά και με το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω το γεγονός ότι οι ηγέτες μας είπαν να προετοιμάσουμε μια ανάλυση για τα κενά των αμυντικών επενδύσεων και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα σαφές σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κενά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ