Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι -Ραντεβού του Μακρόν με δεκάδες ηγέτες για ένα νέο «Μπρέτον Γουντς» - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι -Ραντεβού του Μακρόν με δεκάδες ηγέτες για ένα νέο «Μπρέτον Γουντς»

O πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν
O πρόεδρος της Γαλλίας, Eμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Aurelien Morissard, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ραντεβού στο Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο δίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή δεκάδες αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων με τον Εμανουέλ Μακρόν να επιδιώκει υποστήριξη για την αναθεώρηση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής χρηματοδότησης.

Η Σύνοδος Κορυφής του Μακρόν αποσκοπεί στο να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των πολυμερών θεσμών, ώστε να βελτιωθεί η υποστήριξη προς τις φτωχές χώρες και να αντιμετωπιστούν καλύτερα απειλές όπως η κλιματική αλλαγή και οι μελλοντικές πανδημίες. Θα αντιμετωπίσει ζητήματα που κυμαίνονται από τη μεταρρύθμιση των διεθνών τραπεζών ανάπτυξης έως τη χρηματοδότηση πράσινων υποδομών και την κινητοποίηση κεφαλαίων για χώρες ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύνοδος συγκαλείται σε μια επισφαλή συγκυρία για πολλές χώρες του νότιου ημισφαιρίου, που έχουν γονατίσει από τεράστια κρατικά χρέη, τα οποία έχουν φρενάρει την ανάπτυξή τους, αύξησαν τα ποσοστά φτώχειας και λειτουργούν ως τροχοπέδη στις προσπάθειές τους να προστατευτούν από την κλιματική αλλαγή. Η υποστήριξή τους αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να περιορίσουν ένα κύμα μεταναστευτικών ροών λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αυξανόμενη οικονομική επιρροή στον αναπτυσσόμενο κόσμο μιας Κίνας, που έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερη επίσημο πιστωτή πολλών από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη.

Για τον Μακρόν η σύνοδος είναι και μια ευκαιρία να δείξει ότι τα κράτη-μέλη της G7 παραμένουν προσηλωμένα στη στήριξη των φτωχότερων χωρών, που ίσως αισθάνονται παραμελημένες από τους πλούσιους συμμάχους, λόγω της στροφής του ενδιαφέροντός τους στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Προς ένα νέο «Μπρέτον Γουντς»;

Ο Μακρόν και οι επιτελείς του ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια α ανανέωση των θεσμών του Μπρέτον Γουντς ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες προτεραιότητες πολιτικής του κόσμου. Η πρόκληση είναι να παρασχεθεί ουσιαστική χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης χωρίς να μειωθεί η εστίαση στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Αν και η σύνοδος κορυφής δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις, θεωρείται ορόσημο στην πορεία προς την επίτευξη προόδου σε πολλά βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, που θα κυριαρχήσουν στις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συναίνεση για μια λίστα στόχων και ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σημαντικότερο είναι ότι η σύνοδος θα αποτελέσει μια σπάνια ευκαιρία συνάντησης των επικεφαλής μεγάλων πλούσιων πιστωτών χωρών, από εκείνες που συμμετέχουν στη Λέσχη του Παρισιού μέχρι την Κίνα ή τη Σαουδική Αραβία, με ομολόγους τους από φτωχότερες χώρες – καθώς και με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού είναι μια ευκαιρία να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η δυναμική για τη μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής», δήλωσε η Στέφανι Σέγκαλ, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. «Η συμμετοχή ανώτατου επιπέδου, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε θεσμικό επίπεδο, μπορεί να καταδείξει την πολιτική υποστήριξη, που απαιτείται για να επιτευχθεί συναίνεση σε δυνητικά αμφισβητούμενα ζητήματα».

Συμμετοχή ηγετών απ’ όλο τον κόσμο στη σύνοδο του Παρισιού

Τα θέματα της ατζέντας της συνόδου ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που έχουν ζητήσει αναθεώρηση των πολυμερών αναπτυξιακών θεσμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα για να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες προκλήσεις και την ανάγκη ταχείας ροής κεφαλαίων σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει στη σύνοδο η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ενώ την Κίνα ο πρωθυπουργός Λι Κιανγκ και θα είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που ένας υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος θα παραβρεθεί σε πολυμερείς συνομιλίες για τα θέματα αυτά με τις ΗΠΑ.

Μολονότι οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς να ανανεωθούν με τρόπο που να αντανακλά την τρέχουσα πραγματικότητα, μια συμφωνία επ’ αυτού μπορεί να πάρει χρόνο κι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους και οι κλιματικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν μεγάλες περιοχές του πλανήτη σε βαθύτερη οικονομική στασιμότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ