Οι συζητήσεις για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο συνεχίζονταν μετά τα μεσάνυχτα στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Ωστόσο, όπως δήλωσαν ηγέτες κρατών της ΕΕ, δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και το πρωί αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους «27». Τα περισσότερα κράτη αντιδρούν στον μειωμένο προϋπολογισμό για την εξαετία 2021-27, με δεδομένο πως οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, κυρίως στα θέματα του μεταναστευτικού και της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να είναι «σκληρές» όπως περιέγραψαν ηγέτες κρατών, που αποχώρησαν στην διάρκεια της νύχτας, πριν επιστρέψουν και πάλι το πρωί όταν και θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους «27» ηγέτες.
Κατά την αποχώρησή του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως οι συζητήσεις θα είναι ολονύχτιες και θα συνεχιστούν και το πρωί (10 η ώρα τοπική). Αρκετοί ηγέτες όπως ο ίδιος, η Ανγκελα Μέρκελ (Γερμανία) και ο Σεμπάστιαν Κουρτζ (Αυστρία) αποχώρησαν για να πάνε στα ξενοδοχεία τους και να ξεκουραστούν, αλλά δήλωσαν πως θα επιστρέψουν στην διάρκεια της νύχτας, αν κριθεί αναγκαίο.
«Δεν κάναμε μεγάλη πρόοδο. Μικρά θαύματα είναι πιθανά, αλλά δεν θα τολμήσω να πω κάτι παραπάνω», ήταν το σχόλιο του Ρούτε, ενώ ο Κουρτζ είπε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον κ. Μισέλ. Θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στην διάρκεια της νύχτας, σε διάφορες μορφές. Θα συνεχίσουμε το πρωί ωστόσο τις συζητήσεις, με όλο το γκρουπ των 27 χωρών».
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν αποχώρησε τη νύχτα χωρίς να κάνει δηλώσεις, με εκπρόσωπο της προεδρίας της Γαλλίας ωστόσο να τονίζει πως ο πρόεδρος της χώρας «θα δώσει πραγματική μάχη» για την προστασία της Αγροτικής Πολιτικής, κάνοντας λόγο μάλιστα για «σκληρές διαπραγματεύσεις».
Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο η κατάσταση στην Συρία
Πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι ηγέτες των κρατών συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας. Ηδη Μακρόν και Μέρκελ πήραν πρωτοβουλία και επικοινώνησαν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη χώρα, ενώ τόνισαν πως είναι πρόθυμοι να μιλήσουν και με τον Ερντογάν.
Η ΕΕ αναμένεται να εκδώσει και ανακοίνωση μάλιστα για την κατάσταση, που θα αναφέρει πως ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις των συριακών δυνάμεων και των συμμάχων τους κατά αμάχων, κρίνοντας τες ως «απαράδεκτες». Στην ανακοίνωση θα τονίζεται πως «η ΕΕ παροτρύνει όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη και άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη».
Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, «η ΕΕ επαναλαμβάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αιτήματά της προς όλα τα μέρη να εφαρμόσουν μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων και να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του Μνημονίου του Σότσι της 17ης Σεπτεμβρίου 2018. Η ΕΕ στηρίζει μια αξιόπιστη πολιτική λύση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης. Η υπευθυνότητα για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει τεράστια σημασία. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της για παραπομπή της κατάστασης στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η ΕΕ δεσμεύεται να ενισχύσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τον πιο ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή Ιντλίμπ».