Για τα αναξιοποίητα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε, μίλησε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εν όψει των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
«Τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν. Κανείς δεν αναζητεί πώς δεν θα έχουμε φυσικό αέριο», ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι «είναι η σωστή συζήτηση να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης»
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο Ό. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις. Κοιτάξτε τον κορονοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
To ταμείο ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία να εργαστούμε μαζί στην τωρινή περίοδο, διότι τα περισσότερα από τα κεφάλαια που αναπτύξαμε με το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατευθύνονται επίσης όπου είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα σε επενδύσεις στις υποδομές, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ούτω καθεξής. Το ίδιο ισχύει και με την πρόταση για το RepowerEU που συμφωνήθηκε και το οποίο είναι πολύ καλή πρόταση».
To ίδιο με αυτό που κάνει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και πολλές άλλες χώρες σ σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης της Γερμανίας, λέει ο Σόλτς
Ερωτηθείς σχετικά με τις επικρίσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης της τιμής του φυσικού αερίου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας, ο Σολτς επέμεινε ότι οι κινήσεις της χώρας είναι ανάλογες με εκείνες άλλων κυβερνήσεων - αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρήματα κατανέμονται σε δύο χρόνια.
«Αν λάβετε υπόψη αυτό το χρονικό διάστημα, είναι το ίδιο με αυτό που κάνει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Σολτς, όπως αναφέρει το Politico. «Επομένως, ταιριάζει αρκετά καλά με αυτό που βλέπουμε εδώ στην Ευρώπη σε πολλά άλλα μέρη και αποτελεί επίσης μια καλή βάση για συνεργασία».
«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι πώς θα στηρίξουμε όλες τις χώρες μαζί στο να κατέβουν οι τιμές όχι μόνο με επιδοτήσεις, αλλά στο να τις κατεβάσουμε στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία «με άλλους καταναλωτές όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με άλλους φίλους στους G7 που είναι προμηθευτές και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε τις τιμές».