Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Πιο αναλυτικά, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν πώς σκοπεύει το μπλοκ να συνεχίσει χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ αναμένεται να κατηγορήσουν τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί την ενέργεια μέσω της μείωσης του εφοδιασμού. Η μείωση αυτή, μάλιστα, θα μπορούσε να κλείσει μερικώς τη βιομηχανία της Γερμανίας για αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με προειδοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης.
Μια μέρα μετά τους εορτασμούς για την απόφαση χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής στις Βρυξέλλες πρόκειται να αποτελέσει έναν νηφάλιο προβληματισμό για τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ορατή η πιθανότητα πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης για τη Σύνοδο Κορυφής που έφτασε στα χέρια του Reuters, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ρίξουν την ευθύνη για την εκτίναξη του πληθωρισμού και την πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης στον πόλεμο που ξεκίνησε ακριβώς πριν από τέσσερις μήνες.
Μετά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή, 12 ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι στιγμής επηρεαστεί από τις περικοπές στις ροές φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η Ρωσία, πυροδοτώντας μια ξέφρενη αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών σε ολόκληρο το μπλοκ.
«Είναι μόνο θέμα χρόνου οι Ρώσοι να σταματήσουν όλες τις αποστολές φυσικού αερίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ πριν από τις συνομιλίες της Παρασκευής.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε ότι η χώρα του οδεύει προς έλλειψη φυσικού αερίου εάν οι ρωσικές προμήθειες παραμείνουν στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή και ορισμένες βιομηχανίες ενδεχομένως να πρέπει να κλείσουν τον χειμώνα.
«Οι εταιρείες ίσως να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, οι άνθρωποι θα χρεώνονταν για να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς θέρμανσης», δήλωσε ο Χάμπεκ στο περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας ότι ήταν μέρος της στρατηγικής του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να διχάσει τη χώρα.
Πιθανή νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Ιούλιο για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ρώμη ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να συναντηθούν εκ νέου σε μια έκτακτη σύνοδο στα μέσα Ιουλίου για να συζητήσουν ένα πιθανό πλαφόν στο φυσικό αέριο για το οποίο πιέζουν τόσο ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της Παρασκευής, οι ηγέτες θα καλέσουν την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να βρει λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό ως απάντηση στην εργαλειοποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Θα τονίσουν επίσης ότι οι οικονομίες τους παραμένουν ισχυρές στα θεμέλιά τους και θα δεσμευτούν να παραμείνουν ενωμένοι ως απάντηση στις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος, τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Σοβαρές οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Το μπλοκ απάντησε στον πόλεμο με εξαιρετική ταχύτητα και ενότητα, παρόλο που ορισμένες κυρώσεις, όπως το προγραμματισμένο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, θα έχουν επιπτώσεις στις οικονομίες του.
Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ εκτοξεύτηκε σε επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών πάνω από το 8% και η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πέσει στο 2,7% για φέτος.
Σύμφωνα με τη δήλωσή τους, οι ηγέτες θα ζητήσουν από την Επιτροπή να επιδιώξει τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.
Πάντως, η Επιτροπή δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής καμία πρόταση, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και διχαστικό, με ορισμένες χώρες να πιστεύουν ότι η τιμή εισαγωγής θα μπορούσε να διαταράξει την αγορά και να επιδεινώσει την κατάσταση.