Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία -Η παρέμβαση-ενημέρωση Μητσοτάκη και τα συμπεράσματα - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία -Η παρέμβαση-ενημέρωση Μητσοτάκη και τα συμπεράσματα

Μητσοτάκης, Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής
Μητσοτάκης, Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής / Φωτογραφία: ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυστηρό μήνυμα για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών της, έστειλε στην Τουρκία η ΕΕ, όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σε μία ιστορική Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία οι «27» της ΕΕ άναψαν το «πράσινο φως» για την ένταξη της εμπόλεμης επί 4 μήνες και πολύπαθης Ουκρανίας, αλλά και της Μολδαβίας, προέκυψαν ιδιαίτερα χρήσιμα, αλλά και ενθαρρυντικά δεδομένα αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως την αναθεωρητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθοριστική ήταν, δε, και η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ για τη συνεχώς κλιμακούμενη επιθετική, προκλητική ρητορική της γείτονος κατά της Ελλάδας.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε ενώπιον των ομολόγων του αναφορά στις άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, χθες, από τα κατεχόμενα, που επί της ουσίας απείλησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίηση για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ

Οπως, λοιπόν, επισημαίνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», τονίζεται χαρακτηριστικά, με την Ευρώπη να στέλνει αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία.

Μητσοτάκης: «Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία αποκλιμάκωση της έντασης -Ελπίζω αυτή τη φορά να ακούσει»

Υπενθυμίζεται ότι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μεταξύ άλλων- έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης.

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Είναι μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, την οποία παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας άλλης πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα έχουμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, να ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», δήλωσε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ