Ενοχλημένη εμφανίζεται η Κύπρος με το πρώτο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής.
Το κείμενο, που μπλόκαρε η Αθήνα, τονίζει, όπως μεταδίδει το Politico, ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα νερά της Κύπρου «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών.
Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χρυσολωρά του Bloomberg, η ενόχληση της Κύπρου φαίνεται να έγκειται:
- Στην παράγραφο 3, η οποία φέρεται να υιοθετεί τουρκικά επιχειρήματα σχετικά με την κατανομή των εσόδων από υδρογονάνθρακες (η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι στο ζήτημα αυτό έχει ήδη καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που προβλέπουν το δίκαιο διαμοιρασμό των κερδών σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ).
- Ολες οι εκκλήσεις και οι προσφυγές και ούτω καθεξής είναι παρόμοιες με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που έχουν εγκριθεί στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις πιθανό θεωρείται το σενάριο να μείνουν τα εργαλεία αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας στο τραπέζι -με άλλα λόγια, οι κυρώσεις - και να παραπεμφθούν στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 12 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πηγές από τη Λευκωσία, συνηθίζεται «τα 4-5 προσχέδια που παρουσιάζονται στις Συνόδους να μην είναι για κατάληξη, οπότε αναμένουμε». Πρόσθεταν δε πως «Ελλάδα και Κύπρος έχουμε καλή στήριξη, πλην Γερμανίας».
Επιπλέον η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να γνωρίζει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την πρόταση Μισέλ, καθώς και ποιοι θα συμμετέχουν και ποια θα είναι η ατζέντα.