Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαιρέτισαν την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα κοινό σύστημα αγοράς φυσικού αερίου, την ανάπτυξη ενός νέου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου καθώς και την εφαρμογή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΛΚ.
Παράλληλα, κάλεσαν όμως την ΕΕ να κάνει πιο επείγοντα, φιλόδοξα και ενωμένα βήματα για να σταματήσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας και να προστατεύσει τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Η ΕΕ έχει δείξει ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις με ενότητα, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού για την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
«Οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέξουν αυτήν τη φορά την κατά μόνας προσέγγιση. Πρέπει να δράσουν μαζί», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επιπροσθέτως, οι ηγέτες του ΕΛΚ προέτρεψαν την ΕΕ να αδράξει τη στιγμή και να προχωρήσει γρήγορα προς μια ενεργειακή ένωση, ως το επόμενο σημαντικό έργο προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το ΕΛΚ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στη χώρα, αναφέρεται, και υπογραμμίζεται ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας.
«Επιπλέον, χώρες εκτός ΕΕ όπως η Σερβία και η Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα μέλη της Τελωνειακής Ένωσης, ιδιαίτερα η 'Αγκυρα, πρέπει να τηρήσουν την πολιτική προσέγγιση της Δύσης και να σταματήσουν να υποστηρίζουν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», τονίζει το ΕΛΚ.
Όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, οι ηγέτες του ΕΛΚ αναγνώρισαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων και την προστασία των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από ορισμένες γραφειοκρατικές προτάσεις που τους επιβαρύνουν επιπλέον.
Τέλος, οι ηγέτες του ΕΛΚ προέτρεψαν όλα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν την ένταξη της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, καθώς και οι τρεις χώρες πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.