Oι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την ύψους 50 δις. ευρώ οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Βίκτορ Όρμπαν παραμέρισε τις μέχρι τώρα ενστάσεις του για να πει το περιπόθητο «ναι».
Διαβόητος για τις πολιτικές του αντιπαραθέσεις με την ΕΕ στη διάρκεια των 13 ετών που βρίσκεται στην εξουσία στην Ουγγαρία, ο Όρμπαν έχει αναχθεί σε έντονο επικριτή της στήριξης της Ένωσης προς το Κίεβο, ενώ επαίρεται για την ενίσχυση των δεσμών της Βουδαπέστης με τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου είχε τορπιλίσει με βέτο την απόφαση της ΕΕ για το πακέτο προς την Ουκρανία μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κι επέμενε να θέτει τους δικούς του όρους. Εξ ου και η αίσθηση που προκάλεσε η υπαναχώρησή του.
Γιατί έκανε τελικά πίσω ο Όρμπαν
Πέρα από την απειλή αυστηρών κυρώσεων, ενεργοποίησης του άρθρου 7 των Συνθηκών της ΕΕ για στέρηση ψήφου στα Συμβούλια, ακόμη και στοχοθέτησης από τις Βρυξέλλες – σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των FT - των αδυναμιών της Ουγγαρίας, του νομίσματός της και ενδεχόμενης υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να πειστεί ο Όρμπαν να ανάψει το πράσινο φως για τη βοήθεια προς την Ουκρανία έπαιξαν, όπως αναφέρει το Politico, η πολύμηνη επιχείρηση γοητείας από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και οι γέφυρες που έκτισε το τελευταίο διάστημα μαζί του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Δύο διπλωμάτες ανέφεραν στο Politico ότι χάρη στη μακροχρόνια σχέση τους η Μελόνι ηγήθηκε των συνομιλιών με τον Όρμπαν: «Προσπάθησε αρκετές φορές να λειτουργήσει ως γέφυρα και φαίνεται ότι αυτή τη φορά το πέτυχε», δήλωσε ένας εξ’ αυτών.
Το
διπλωματικό «μασάζ» της Μελόνι και του
Μακρόν στον Όρμπαν
Πηγές από το περιβάλλον της είπαν ότι η Μελόνι ξεκίνησε εδώ και μήνες το διπλωματικό «μασάζ» στον Όρμπαν με τηλεφωνικές συνομιλίες και συναντήσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν υπουργοί και αξιωματούχοι και ενέτεινε τις προσπάθειές της αυτή την εβδομάδα με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και μια συνομιλία διάρκειας μιας ώρας στο αριστοκρατικό Hotel Amigo των Βρυξελλών και ξανά το πρωί της Πέμπτης πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Το βράδυ της Τετάρτης και ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Όρμπαν, αφού επί εβδομάδες προσπαθούσε να χτίσει γέφυρες μαζί του – όπως τον περασμένο μήνα στη διάρκεια γεύματος στο Ελυζέ, όπου του ζήτησε να μοιραστεί το όραμά του για την καλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ των ανατολικών μελών της. O Μακρόν έπαιξε ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις με τον Όρμπαν, δήλωσαν Γάλλοι - και όχι μόνον – αξιωματούχοι. «Ουδέποτε θέλησε να μπει σε ανταγωνισμό με τον Όρμπαν, αλλά μάλλον να τον βάλει στο κόλπο. Κι αυτή η προσέγγιση απέδωσε καρπούς», δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.
Αγρότες και κόπωση έκαμψαν την αντίσταση του Όρμπαν
Την ίδια ώρα το Bloomberg προσθέτει κι άλλους λόγους που έκαναν τον Όρμπαν να ανακρούσει πρύμναν, όπως οι κινητοποιήσεις των αγροτών στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της νύχτας πριν τη σύνοδο κορυφής, που δεν άφησαν με τα κορναρίσματα, τα συνθήματά τους και το κυκλοφοριακό χάος που προκάλεσαν, να κλείσει μάτι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συναντηθεί αποβραδίς μαζί τους παίρνοντας το μέρος τους.
Το πρωί της Πέμπτης ο Όρμπαν παραπονέθηκε ότι πέρασε μια δύσκολη νύχτα στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον τελευταίο να απαντά αστειευόμενος ότι εκείνος οργάνωσε τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Έξυπνα έστρεψε την κουβέντα στο ποδόσφαιρο, αγαπημένο θέμα του Όρμπαν, για να χαλαρώσει το κλίμα μέχρι που μπήκαν στη συζήτηση η Μελόνι, ο Μακρόν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μετά από μιάμιση ώρα είχαν καταλήξει στη συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία…
Εμφανώς κουρασμένος μετά τη σύναψη της συμφωνίας ο Όρμπαν με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του υποστήριξε ότι η Ουγγαρία απέσπασε αυτό που ήθελε: έναν μηχανισμό αναθεώρησης για την βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία, που θα εγγυάται ότι τα κονδύλια θα δαπανηθούν «λογικά».
H πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν έγιναν πρόσθετες παραχωρήσεις προς τον Όρμπαν, όπως τόνισε και ο Γερμανός καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.
Διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν ότι ο Όρμπαν ήταν υποχρεωμένος να κάνει πίσω «για να αποφύγει μια μεγάλη πολιτική κρίση»…