Σύνοδος Κορυφής: Κατέληξε σε συμφωνία για τη Μέση Ανατολή, για «ανθρωπιστικές παύσεις» -Η ολονύχτια «μάχη» των 27 - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής: Κατέληξε σε συμφωνία για τη Μέση Ανατολή, για «ανθρωπιστικές παύσεις» -Η ολονύχτια «μάχη» των 27

Μητσιοταλης Σαρλ Μισελ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ / Φωτογραφία: POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από διαφωνίες και πολυήμερες συζητήσεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα ζητήσει παύση της σύγκρουσης προκειμένου να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα, όπως μεταδίδει το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις» στα συμπεράσματα της Συνόδου Kορυφής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συμπεράσματα έρχονται μετά από δύσκολες συζητήσεις, καθώς η ΕΕ είχε χωριστεί στα δύο.

Η ακριβής διατύπωση των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής μάχης, λόγω των ιστορικών ευαισθησιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Μια γραμμή για μια «ανθρωπιστική παύση» (στον ενικό) στα συμπεράσματα της Συνόδου αποτέλεσε «λεπτό» ζήτημα για ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αγκάθι της συζήτησης ήταν εάν θα υπάρχει αναφορά σε «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, υπάρχει μια αλλαγή στη διατύπωση της παραγράφου σχετικά με την προσπάθεια για την Ημέρα της Ειρήνης. Το τελικό σχέδιο «υποστηρίζει τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα», μια φράση που δεν υπήρχε στο σχέδιο που διανεμήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη. Αυτό κινείται προς την κατεύθυνση της ειρηνευτικής διάσκεψης, που ζήτησε νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η Ισπανία ζήτησε αλλαγές στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Η «παύση» και οι «παύσεις»

Το Playbook του Politico εξήγησε ότι μια γραμμή για μια «ανθρωπιστική παύση» στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ήταν πολύ ευαίσθητο θέμα για τους πρεσβευτές της ΕΕ για να δώσουν το πράσινο φως στη συνάντησή τους την Τετάρτη, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ και διπλωμάτες.

Χώρες όπως η Αυστρία και η Τσεχία δίσταζαν να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε μοιάζει με έκκληση για κατάπαυση του πυρός, φοβούμενες ότι θα θεωρηθεί ότι θίγει το δικαίωμα του Ισραήλ να πολεμά τους εξτρεμιστές της Χαμάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια εκδοχή του ίδιου όρου στον πληθυντικό, «ανθρωπιστικές παύσεις», θα σήμαινε από την άλλη πλευρά σύντομες και περιορισμένες διακοπές για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή

«Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία» επισημαίνουν.

Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.

Οι «27» επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια προκειμένου αυτή να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι τη βοήθεια αυτή δεν θα καταχραστούν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο.

Μητσοτάκης: Τα τέσσερα σημεία για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Την ελληνική θέση για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη τη συγκυρία και επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας εδράζεται σε 4 κεντρικά σημεία.

«Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, και γι' αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξει την ανθρωπιστική διαδρομή και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση, έτσι ώστε και οι άμαχοι να προστατευτούν και να χορηγηθούν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης. Και να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε επίσης πως αργότερα το απόγευμα θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και επέμεινε πως η Αθήνα παγίως τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό.

«Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

Τρίτο σημείο, υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τέταρτο σημείο είναι πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ