Τρόπους κατεπείγουσας αντιμετώπισης του αντίκτυπου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που απειλεί την οικονομία της ΕΕ και ανέδειξε την άμεση ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας θα αναζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής το απόγευμα.
Η συνάντηση στα ανάκτορα των Βερσαλλιών επρόκειτο να είναι το αποκορύφωμα της εξάμηνης γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρωτοστατήσει τώρα σε μια από τις πιο κρίσιμες συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών, που καλείται να βρει λύσεις και απαντήσεις για την βίαιη ανατροπή της σταθερότητας δεκαετιών στην Ευρώπη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία», ανέφερε ένα προσχέδιο της τελικής δήλωσης της διήμερης συνάντησης. Οι ηγέτες θα κατανοήσουν «πώς η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προστατεύοντας τους πολίτες, τις αξίες, τις δημοκρατίες και το ευρωπαϊκό μας μοντέλο», προσθέτει.
Οι αρχηγοί των 27 κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται καθώς μαίνεται για 15η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν διαφύγει σε χώρες της Ευρώπης. Η Ένωση έχει στηρίξει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια της κρίσης και οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν την έκκλησή του για ταχεία ένταξη της χώρας του στην ΕΕ προκειμένου να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Ρωσίας.
Η συγκλονιστική σύγκρουση έχει δει μια μεγάλη υποστήριξη στην ΕΕ για τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και οι ηγέτες αναμενόταν να εξετάσουν σοβαρά την έκκληση του ηγέτη να ενταχθεί γρήγορα στην ΕΕ και να ξεφύγει από τα νύχια της Ρωσίας. «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα στην Ουκρανία ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Η ενεργειακή αυτάρκεια στο επίκεντρο
Διπλωμάτες., ωστόσο, είπαν ότι το βασικό θέμα της ατζέντας της συνόδου κορυφής θα είναι η διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση της αυτάρκειας της Ευρώπης σε έναν ολοένα και πιο επικίνδυνο κόσμο, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. «Νομίζω ότι το ενεργειακό είναι το μεγαλύτερο θέμα στα μυαλά των ηγετών αυτή τη στιγμή», δήλωσε πηγή που έχει γνώση της προετοιμασίας της συνόδου.
Οι αυξήσεις – σοκ στις τιμές της ενέργειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλούν την οικονομία της ΕΕ, καθώς προσπαθεί να συνέλθει από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ενέτειναν τις συζητήσεις για το πώς μπορούν να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.
ΕΕ και ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει κύματα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο αντίκτυπος των οποίων εξέθεσε την επικίνδυνη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία όσον αφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θέμα που θα απασχολήσει έντονα τη σύνοδο κορυφής. Η ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Μόσχα προκάλεσε την πρώτη ρωγμή στο ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της επιθετικότητας του Πούτιν με την ΕΕ να μην ακολουθεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην εφαρμογή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η ΕΕ εισάγει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία καθώς και το ένα τέταρτο του πετρελαίου της. Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν προσεκτικά στη σταδιακή απεξάρτηση της Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.
Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν στη σύνοδο κορυφής να προχωρήσουν στους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να οικοδομήσει την κυριαρχία της σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, της παραγωγής τροφίμων και κυρίως της άμυνας. Η συλλογική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά η Γαλλία, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, θα ήθελε το μπλοκ να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.
Αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση στην Ουκρανία, τα μέλη της ΕΕ έχουν εγκρίνει συνολική αμυντική βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στο Κίεβο, ενώ η Γερμανία σε μια δραματική στροφή από την έως πρόσφατα τακτική της, ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ ύψους 100 δις. ευρώ για φέτος. Ενόψει των προκλήσεων, «πρέπει να επενδύσουμε αποφασιστικά περισσότερα και καλύτερα σε αμυντικές δυνατότητες και καινοτόμες τεχνολογίες», αναμένεται να πουν οι ηγέτες της ΕΕ.