Σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής: «Βαθιά ανησυχία» για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής: «Βαθιά ανησυχία» για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία

Σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής: «Βαθιά ανησυχία» για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία
Σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής: «Βαθιά ανησυχία» για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία -Φωτογραφία: AP/
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Βαθιά ανησυχία» για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία εκφράζουν στην κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες της ΕΕ, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που συναντήθηκαν για μια διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

«Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, περιορίζει την ανάπτυξη, αυξάνει τον πληθωρισμό, διακόπτει τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύει την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνει τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υπό αυτήν την έννοια, υποστηρίζουμε την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου ΕΕ-CELAC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια δήλωση οι ηγέτες της ΕΕ, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις προσπάθειες του ΟΗΕ να εξασφαλίσει την επέκτασή της, τονίζοντας ότι υποστηρίζουν όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που στοχεύουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Υπενθυμίζουν, επίσης, τις συγκεκριμένες εθνικές θέσεις όπως εκφράστηκαν σε άλλα φόρουμ, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων της 2ας Μαρτίου 2022 και της 23ης Φεβρουαρίου 2023.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των εθνών. Είναι σημαντικό να τηρείται το διεθνές δίκαιο και το πολυμερές σύστημα που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα», επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Σε μια δήλωση 41 παραγράφων, καλύπτονται όλες οι πτυχές της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής: από το εμπόριο, ως την υγεία και την αντιμετώπιση όλων των κοινών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου ΕΕ-CELAC, επιβεβαιώνεται η ισχυρή κοινή δέσμευση των χωρών της ΕΕ και των 26 χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που συμμετείχαν, να την αντιμετωπίσουν με «φιλόδοξο» τρόπο. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και τη δέσμευση των χωρών στη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, καθώς και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD). Επιπλέον ενθαρρύνονται δράσεις και δεσμεύσεις για την προστασία, τη διατήρηση, την αποκατάσταση και την αειφόρο χρήση των ωκεανών εν όψει του 2024 «Our Ocean Conference» που θα γίνει στην Ελλάδα και της τρίτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, που θα φιλοξενηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούνιο του 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή σε όλες τις χώρες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες και τις πιο ευάλωτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών, στην Καραϊβική, στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ, στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεσόγειες αναπτυσσόμενες χώρες», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Επιπλέον, επισημαίνεται η σημασία της εκπλήρωσης της δέσμευσης των ανεπτυγμένων χωρών να κινητοποιήσουν από κοινού άμεσα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών και να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση της προσαρμογής έως το 2025. Επίσης, χαιρετίζονται οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν στις COP 26 και COP 27, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου και τονίζεται, ότι: «Συμφωνούμε να προωθήσουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στο COP 28».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ