O ακήρυχτος εδώ και καιρό πόλεμος για το Βrexit τελείωσε στη Βρετανία, και με την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες άρχισε η πραγματική μάχη μεταξύ των πολέμιων και των υπέρμαχων της εξόδου της χώρας από την ΕΕ -έστω και χωρίς συμφωνία, κάτι που θα καταφέρει σημαντικά πλήγματα στην οικονομία της χώρας.
Το κυνικό σχέδιο του Τζόνσον να εμποδίσει τους βουλευτές να βάλουν φρένο στην παράτολμη πορεία, που ο ίδιος οδηγεί τη Βρετανία, προς ένα άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει θύελλα οργής στη χώρα. Και μολονότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι η κίνησή του δεν έχει καμία σχέση με το διαζύγιο της χώρας από την ΕΕ, οι ενέργειές του κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, έστω κι αν είναι νόμιμες από τεχνικής άποψης. Το παιχνίδι ωστόσο, όπως σχολιάζουν αναλυτές, δεν έχει χαθεί ακόμη για τους αντιπάλους του, που μπορούν να ανατρέψουν, αν οργανωθούν, τα σχέδιά του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες ενός άτακτου Brexit θα είναι τρομακτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι (βασικότερες) συνέπειες του άτακτου Brexit
Ακόμη και η ανάλυση της ίδιας της κυβέρνησης των Τόρηδων προβλέπει ότι με μια έξοδο από την Ένωση χωρίς συμφωνία η βρετανική οικονομία μετά από μια δεκαπενταετία θα είναι συρρικνωμένη κατά 9%, απ’ ό,τι αν παρέμενε στην ΕΕ. Ο Τζόνσον λέει ότι οι προετοιμασίες για τις άμεσες επιπτώσεις «είναι κολοσσιαίες, εκτεταμένες και φανταστικές». Αλλά οι ειδικοί προβλέπουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, «μπλακ άουτ» στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, πλήγματα στις εξαγωγές και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, στην τουριστική της βιομηχανία κ.λπ.
Τεράστιο το πλήγμα για το εμπόριο
Ευθύς μόλις αποχωρήσει άτακτα η Βρετανία από την ΕΕ, λόγω του καθεστώτος «τρίτης χώρας» οι εξαγωγές της θα υπόκεινται σε δασμούς από την Ένωση, που θα απειλήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.
Ο Σύνδεσμος Βρετανών Βιομηχάνων αναμένει ότι θα εφαρμοστούν δασμοί κατά μέσο όρο 4,3% στο 90% των αγαθών με το κόστος να φθάνει τα 6 δισ. λίρες. Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τους κλάδους της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας που υφίστανται μεγαλύτερους δασμούς -οι πωλήσεις αρνίσιου κρέατος π.χ. φορολογούνται έως και 45%-50%.
Συναγερμός έχει σημάνει και στις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει της απειλής επιβολής υψηλών δασμών και της γραφειοκρατίας, που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στα σύνορα με την Jaguar Land Rover να προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να σημάνει διακοπή της παραγωγής με ημερήσιο κόστος 60 εκατ. λιρών!
Ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα
Η έκθεση “Yellowhammer” της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών τους, ενώ θα σημειωθούν καθυστερήσεις και στις εισαγωγές φαρμάκων από την Ευρώπη με το κοινό και τις επιχειρήσεις να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστες για ένα άτακτο Brexit, καθώς η κόπωση από τις χαοτικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εξόδου έχει επηρεάσει αρνητικά την εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης.
Ελλείψεις αναμένονται και στα καύσιμα, που θα επιδεινωθούν καθώς οι Βρετανοί θα σπεύδουν αλαφιασμένοι στα πρατήρια.
Οικονομία και χρηματοπιστωτικός κλάδος
Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας συμφωνούν ότι ένα άτακτο Brexit θα προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας με την λίρα να κατρακυλά αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Οι Βρετανοί καταναλωτές δεν αποκλείεται να μειώσουν τα έξοδά τους φοβούμενοι για το μελλοντικό τους εισόδημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κύκλο της οικονομίας, ενώ το κλίμα ανησυχίας θα επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο και το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών με αποτέλεσμα να σφίξουν την στρόφιγγα χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Τράπεζας της Αγγλίας οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit θα οδηγήσουν τη βρετανική οικονομία σε συρρίκνωση σχεδόν 8% -μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε η ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2007, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 30%, ο δείκτης ανεργίας σχεδόν θα διπλασιαστεί, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, και 100.000 Βρετανοί θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Οι επιπτώσεις στις μετακινήσεις και τον τουρισμό
Η προοπτική ενός χαοτικού Brexit, που πλησιάζει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο, αναμένεται να καταφέρει πλήγμα και στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και να μετατρέψει τα ταξιδιωτικά σχέδια εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν εφιάλτη καθυστερήσεων, ακυρώσεων και γραφειοκρατίας, ενώ προβλέπεται να επηρεαστούν και οι ασφάλειες, οι τραπεζικές χρεώσεις (π.χ. στην χρήση πιστωτικών καρτών, βραδύτερες τραπεζικές διαδικασίες κτλ) και τα τέλη περιαγωγής των κινητών.
Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν από και προς τη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσες ασάφειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγουν με έγκαιρο σχεδιασμό. Η κυβέρνηση Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι θα βάλει «αμέσως» τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου και να εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους και κανόνες όσον αφορά στην εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τελούν υπό επεξεργασίας οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης. Και μπορεί τα προβλήματα στο σχεδιασμό των διακοπών εκατομμυρίων ανθρώπων να φαντάζουν μικρά έναντι του τεράστιου διακυβεύματος για το εμπόριο, αλλά ο τουρισμός και στις δύο πλευρές των συνόρων της Βρετανίας παράγει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συντηρεί εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο.