Μετά τις προειδοποιήσεις του Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή τους στη Σύνοδο Κορυφής των G20, ο πρόεδρος τον ΗΠΑ προέβη σε νέο «ράπισμα» στην Αγκυρα.
Ο Μπαίντεν συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό που κινήθηκε και στην περίπου ωριαία συνάντησή του με τον Ερντογάν, στη Ρώμη. Εκεί, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε σαφέστατα μηνύματα στον Τούρκο ομόλογό του για τη στάση της Αγκυρας, προχωρώντας σε τριπλή προειδοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τους S-400, αλλά και για τα F-16 που ζητά η Αγκυρα από τις ΗΠΑ.
«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία»
Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτοί είμαστε ως χώρα, αυτός είμαι εγώ ως πρόεδρος. Ακόμα κι αν αυτό προκαλεί ένταση μεταξύ μας. Θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».
Παράλληλα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες, που το στηρίζουν από την αρχή. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους».
Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε πως «η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων», επισημαίνοντας πως «κάλυψε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Επιπλέον, όσον αφορά στο ζήτημα των F-16, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο, με τη διαδικασία να ακολουθείται όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.
Πυρ και μανία ο Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, που δεν πήγε στη Γλασκώβη, επικαλούμενος θέματα ασφαλείας, είναι πυρ και μανία.
Επιστρέφοντας από τη Σύνοδο G20 στη Ρώμη, είπε σε δημοσιογράφους ότι μετέφερε στον Αμερικανό και τον Γάλλο ομόλογό του την ενόχλησή του για τη δημιουργία της αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη:
«Αναφέραμε το θέμα και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν. Τους είπαμε "τι είναι το θέμα της Αλεξανδρούπολης; Η δημιουργία βάσης εκεί ενοχλεί σοβαρά εμάς και τον λαό μας". Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε», υποστήριξε.
Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα, ο Ερντογάν δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του μιλώντας με τον Μακρόν. «Όσον αφορά στα Rafale, μου είπε πως ''εκείνοι (οι Έλληνες) έχουν χρήματα'' και του απάντησα ''σε ξεγελούν. Γνωρίζω ότι δεν έχουν λεφτά και χρωστούν μόνο στη Δύση 400 δισ. ευρώ''. Αλλά εκείνος είπε ''έχουν χρήματα''. Όλα είναι χρήμα! Υπάρχει, βέβαια, και το θέμα της βάσης, αλλά εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς μ’ αυτά που γίνονται είναι να είμαστε δυνατοί», δήλωσε.
Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Τουρκία δεν θα μετάσχει σε διάσκεψη στο Παρίσι για τη Λιβύη, εφόσον είναι παρούσες η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, και υποστήριξε ότι δεν είδε αρνητική προσέγγιση στο θέμα των F-16 από την αμερικανική πλευρά.
«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και ειδικά να εντατικοποιήσουμε τις οικονομικές σχέσεις. Διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Και δεν είδα ούτε σε αυτό το ζήτημα αρνητική προσέγγιση», είπε.