Οι υπουργοί Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στην ΕΕ μετά τις φονικές επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία αλλά και για τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ένας καθηγητής δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία σε μια επίθεση που ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ισλαμική τρομοκρατία», ενώ τη Δευτέρα ένας Τυνήσιος τζιχαντιστής του ISIS, η αίτηση του οποίου για άσυλο είχε απορριφθεί, εκτέλεσε δύο Σουηδούς τουρίστες.
Οι επιθέσεις συνέβησαν σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη, που συνδέεται με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και ορισμένοι στην ΕΕ έχουν ήδη ζητήσει ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, περισσότερους επαναπατρισμούς και νέες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής για να περιοριστούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο
«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Τόσο όσον αφορά στην κατάσταση, όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή όσο και ως προς το τι βλέπουμε να συμβαίνει εντός της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών Μετανάστευσης.
Aνησυχία για νέες μεταναστευτικές ροές λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς
Οι
υπουργοί δεν
αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένες
αποφάσεις, αλλά θα συζητήσουν θέματα,
όπως ποιες συγκεκριμένες εξελίξεις θα
ωθούσαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν
μαζικά τη Λωρίδα της Γάζας ή θα πυροδοτούσαν
βίαιες ενέργειες εντός της ΕΕ.
Παρόμοιες
ανησυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές
πρωτεύουσες για αύξηση των μεταναστευτικών
ροών μετά την επιστροφή προ διετίας των
Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν
δεν υλοποιήθηκαν, αλλά η ΕΕ ανησυχεί
αφότου αιφνιδιάστηκε το 2015 με τις αθρόες
αφίξεις άνω του ενός εκατομμυρίου
προσφύγων, κυρίως από τη Γάζα.
Η
δολοφονική
επίθεση
της
Δευτέρας στις
Βρυξέλλες υπογράμμισε τις αποτυχίες
των προβληματικών συστημάτων μετανάστευσης
και ασύλου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων
των κενών ασφαλείας και των αναποτελεσματικών
επαναπατρισμών,
καθώς μόνον το
ένα πέμπτο περίπου των αιτούντων
άσυλο, που δεν εγκρίνονται τα αιτήματά
τους, επαναπροωθούνται στις πατρίδες
τους.
Οι υποστηρικτές μιας επικείμενης αναθεώρησης των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ - που αναμένεται να οριστικοποιηθεί φέτος - λένε ότι θα βελτιώσει την κατάσταση, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τον ταχύτερο επαναπατρισμό αλλοδαπών με ποινικό μητρώο. Υπάρχει επίσης μια νέα ώθηση για συμφωνίες με αφρικανικές χώρες – όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο - παρόμοια με αυτή που υπέγραψε πρόσφατα η ΕΕ με την Τυνησία.