Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη 6 Απριλίου στην Κίνα στην πρώτη επίσημη συνάντηση ανώτατων διπλωματών τους σε διάστημα επτά ετών, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση Al Ekhbariya της Σαουδικής Αραβίας.
Σε σύντομο υλικό που μεταδόθηκε στο Twitter τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud και ο Ιρανός ομόλογός του, Hossein Amirabdollahian, απαθανατίστηκαν να χαιρετούν ο έναν τον άλλο πριν κάτσουν δίπλα δίπλα.
Μετά από χρόνια εχθρότητας που τροφοδότησε συγκρούσεις σε όλη την Μέση Ανατολή, Τεχεράνη και Ριάντ συμφώνησαν να επαναλειτουργήσουν τις πρεσβείες τους, σε μια σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση της Κίνας, τον προηγούμενο μήνα, κίνηση που «τάραξε τα νερά» στη Μέση Ανατολή, στην οποία δεσπόζοντα ρόλο συνήθιζαν να διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Χρόνια η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν το 2016, όταν δέχθηκε επίθεση η πρεσβεία της πρώτης στην Τεχεράνη, με την εκτέλεση από το Ριάντ ενός Σιίτη κληρικού, του Nimr-al Nimr, να πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις.
Η Σαουδική Αραβία τότε ζήτησε από τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την χώρα εντός 48 ωρών, ενώ αντίστοιχα εκκένωνε τη δική της πρεσβεία στην Τεχεράνη.
Η σχέση των δύο κρατών ξεκίνησε να επιδεινώνεται έναν χρόνο νωρίτερα, το 2015, αφού η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρενέβησαν στον πόλεμο της Υεμένης, εκεί όπου οι αντάρτες Χούθι (που στηρίζονται από το Ιράν) απομάκρυναν την κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τη Σαουδική Αραβία και κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά.
Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να σημάνει αυξημένο επίπεδο ασφάλειας για τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ, άλλωστε, έχει κατηγορήσει ανοιχτά το Ιράν πως εξοπλίζει τους Χούθι, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους και drones σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας. Το 2019, το Ριάντ θεώρησε ως υπεύθυνο το Ιράν για μια επίθεση σε βάρος των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, κάτι που σήμαινε περιορισμό στο μισό των ποσοτήτων πετρελαίου που παρήγαγε η χώρα. Από πλευράς του, το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς που το ενέπλεκαν με αυτό το πλήγμα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters