Συνάντηση Ρούμπιο-Φιντάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία - iefimerida.gr

Συνάντηση Ρούμπιο-Φιντάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία

Συνάντηση Χακάν Φιντάν με Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συνάντηση Χακάν Φιντάν με Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας σε βασικά θέματα ασφαλείας και εμπορίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και στο Νότιο Καύκασο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τη Συρία, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι ο Μάρκο Ρούμπιο «εκτίμησε την ηγεσία της Τουρκίας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και επανέλαβε την ανάγκη για στενή συνεργασία με στόχο την υποστήριξη μιας σταθερής, ενοποιημένης και ειρηνικής Συρίας που δεν θα αποτελεί ούτε βάση για τη διεθνή τρομοκρατία ούτε πεδίο για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν».

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στο διμερές εμπόριο και ενθάρρυνε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία στο μέλλον.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις συλλήψεις στη Τουρκία

Ο κ. Ρούμπιο εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τις «ανησυχίες» της για τις συλλήψεις και τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής της διπλωματίας των δυο χωρών χθες Τρίτη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο υπουργός (Εξωτερικών) εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία», αναφέρει η τελευταία φράση του ενημερωτικού σημειώματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εκπρόσωπό του Τάμι Μπρους μετά τη συνάντηση του Μάρκο Ρούμπιο με τον Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την καταστολή από την τουρκική κυβέρνηση των διαδηλώσεων στη χώρα. Ως τώρα, η Ουάσιγκτον περιοριζόταν να καλεί να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαδηλωτές βγήκαν ξανά μαζικά στους δρόμους στην Τουρκία χθες το βράδυ, παρότι πάνω από 1.400 άνθρωποι -ανάμεσά τους τουλάχιστον 7 δημοσιογράφοι- έχουν συλληφθεί στις ογκώδεις κινητοποιήσεις που πυροδότησε η σύλληψη και η προφυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Τουρκία να «υποστηρίξει την ειρήνη στην Ουκρανία και στον νότιο Καύκασο». Συνεχάρη την Άγκυρα για τον «ηγετικό ρόλο» της στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και επανέλαβε πως είναι «ανάγκη» να υπάρξει «στενή συνεργασία για να υποστηριχτεί μια Συρία σταθερή, ενωμένη και ειρηνική» που δεν θα αποτελεί «βάση για τη διεθνή τρομοκρατία» ούτε «διάδρομος για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν», πάντα κατά το ενημερωτικό δελτίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ