Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραίμ Ραΐσι στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Να εδραιώσει τη ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή και να δείξει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποδυναμώνει τη θέση της Μόσχας στην παγκόσμια σκακιέρα θα επιδιώξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν, σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal.
WSJ: Τι επιδιώκει ο Πούτιν στις επαφές με Ερντογάν και Ιράν
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην τριμερή «μορφή της Αστάνα» με στόχο την επίλυση των διαφορών στη Συρία, ωστόσο, διακυβεύονται πολλά περισσότερα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες τους αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις, κατά τις οποίες θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Στο επίκεντρο η εξαγωγή των σιτηρών
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα συζητήσουν την Τρίτη τους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που έχουν παγιδευτεί στη χώρα λόγω του πολέμου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας, του Κιέβου, της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, μετά την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα. «Πρώτον, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεύτερον, το θέμα θα συζητηθεί από τους προέδρους Πούτιν και Ερντογάν», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών σιτηρών στον κόσμο. Αλλά ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχεται πολύ λιγότερο σιτάρι στη διεθνή αγορά. Οι αφρικανικές χώρες επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτό. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη προειδοποιήσει για έναν «τυφώνα λιμού» στην Αφρική.
Η Ουκρανία καταγγέλλει τα ρωσικά πολεμικά πλοία που μπλοκάρουν τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα απαιτεί από τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Αλλά η Μόσχα αρνείται ότι μπλοκάρει τις εξαγωγές σιταριού, λέγοντας ότι οι νάρκες της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα ειδικότερα αποτελούν πρόβλημα. Η Τουρκία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη συμφώνησαν σε ασφαλείς οδούς εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι μια προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπειών από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ για το θέμα της απεμπλοκής των προμηθειών σιτηρών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.
Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι στη συνάντηση θα μπορούσε να υπογραφεί η τελική συμφωνία. Στην προηγούμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη συμφωνήθηκε να απελευθερωθούν τρία ουκρανικά λιμάνια για τις εξαγωγές σιτηρών.
Αντιπαράθεση για την κατάσταση στη Συρία
Η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης λαμβάνει χώρα καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν με την Τουρκία από τη μια πλευρά της αντιπαράθεσης και τη Ρωσία και το Ιράν από την άλλη. Την 1η Ιουνίου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια νέα στρατιωτική επιχείρηση σε τουλάχιστον δύο πόλεις της βόρειας Συρίας για να στοχεύσει τις «τρομοκρατικές» κουρδικές ένοπλες ομάδες.
Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι δύο μεγαλύτεροι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος διατήρησε την εξουσία σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας του, που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.
Καθώς ο Ερντογάν μιλούσε για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων (18,5 μίλια) με «καθαρισμό» των δύο πόλεων Ταλ Ριφάατ και Μανμπίτζ, η Μόσχα και η Τεχεράνη κάλεσαν την Άγκυρα να απόσχει από νέες επιθέσεις.
Το Ιράν, η Ρωσία και στη μέση τα… drones
O σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν θέλει να πουλήσει «εκατοντάδες» οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το CNN, μια ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε αεροπορική βάση στο κεντρικό Ιράν τουλάχιστον δύο φορές τον περασμένο μήνα, όπου είδε μια βιτρίνα δύο μοντέλων ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με ικανότητα όπλων.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ η Τεχεράνη σημείωσε πως δεν θα βοηθήσει στρατιωτικά καμία πλευρά της σύγκρουσης, καθώς θέλει ο πόλεμος να λάβει τέλος.