Η Κίνα θα αξιολογήσει πιθανές απειλές, που δημιουργεί για την ασφάλεια των τροφίμων, των γεωργικών προϊόντων και του εμπορίου τους, η απόρριψη από την Ιαπωνία μολυσμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Σύμφωνα με τα σχέδια που αποκάλυψε η Ιαπωνία την Τρίτη, η απόρριψη περισσότερων από ένα εκατομμύριο τόνων μολυσμένου νερού στην θάλασσα από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011, θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια μετά το φιλτράρισμά του για την απομάκρυνση των επιβλαβών ισοτόπων.
Πολλές και άμεσες οι αντιδράσεις
Το σχέδιο αυτό προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις από τη γειτονική Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ταϊβάν. Η Κίνα ανησυχεί πολύ για την μονομερή απόφαση της Ιαπωνίας να απορρίψει το μολυσμένο νερό από την Φουκουσίμα στη θάλασσα, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Γκάο Φενγκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
«Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης και θα αξιολογούμε πιθανές απειλές για την ασφάλεια των σχετικών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων και του εμπορίου τους, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Κινέζων καταναλωτών», σημείωσε ο Γκάο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι η Κίνα έχει κοινή στάση με τη Νότια Κορέα, η οποία αντιτίθεται στην ιαπωνική ενέργεια. Η Κίνα έχει εξάλλου, χαρακτηρίσει «εξαιρετικά ανεύθυνη» την απόφαση αυτή, ενώ η Νότια Κορέα έχει δηλώσει ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο για να σταματήσει την απόρριψη του νερού στη θάλασσα.
Αποζημίωση σε όσους υποστούν τις συνέπειες επιζήμιων φημών από την απόρριψη του νερού
Συναγερμός σήμανε την ίδια ώρα για το σχέδιο αυτό μεταξύ κοινοτήτων αλιέων στην βόρεια Ιαπωνία, οι οποίοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για να ορθοποδήσουν μετά την καταστροφή του 2011 και οι οποίοι, αναμένοντας εδώ και καιρό την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης, υπέβαλαν τακτικά τις διαμαρτυρίες τους στις αρχές.
«Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι οι επιζήμιες φήμες ακόμη κι αν τα ψάρια κριθούν ασφαλή», δήλωσε ο 67χρονος Μασάο Τακαχάγκι. Ωστόσο, ο ψαράς αυτός στο λιμάνι της Οναχάμα στην πόλη Ιουάκι προσέθεσε ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να κάνει και πολλά. «Στο τέλος, υπάρχει μόνο η θάλασσα», είπε.
Αν και η κυβέρνηση εξέτασε κι άλλες επιλογές, οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν ότι εντέλει θα ταχθεί υπέρ της απόρριψης του νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την επεξεργασία του και την αραίωσή του εντός των προβλεπόμενων ορίων. Οι κοινότητες αλιέων και όσοι υποστούν τις συνέπειες επιζήμιων φημών από την απόρριψη του νερού θα αποζημιωθούν, ανακοίνωσε η Tokyo Electric Power, στην οποία ανήκει ο σταθμός της Φουκουσίμα.
Τεράστια ποσότητα ραδιενεργού υλικού κατέληξε στον αέρα, τη γη και τη θάλασσα μετά το πυρηνικό δυστύχημα
Τα ψάρια που αλιεύονται στα νερά κοντά στον σταθμό ελέγχονται για ραδιενέργεια, καθώς τεράστια ποσότητα ραδιενεργού υλικού κατέληξε στον αέρα, τη γη και τη θάλασσα μετά το πυρηνικό δυστύχημα. Ωστόσο, οι περισσότεροι περιορισμοί στην αλιεία έχουν αρθεί, δήλωσε ο 60χρονος Χιρόμι Ματσουμπάρα από το σκάφος του στην Οναχάμα.
«Μόλις αρχίσαμε να επιστρέφουμε σε πλήρη δραστηριότητα. Αν ρίξουν το νερό, φοβάμαι ότι θα επιστρέψουμε πάλι στο σημείο που βρισκόμασταν», συμπλήρωσε. Η ίδια παραίτηση διέκρινε κι άλλους. «Η κυβέρνηση έχει πει ότι η απόρριψη του νερού είναι επιστημονικά ασφαλής», είπε παράλληλα ο Μοτονόμπου Κιμούρα, ένας 38χρονος έμπορος ψαριών στο λιμάνι. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους εμπιστευτούμε και να κάνουμε δουλειές με αυτούς που θα κάνουν δουλειές μαζί μας», κατέληξε.