Τι απαντούν Ουκρανοί και Ρώσοι για το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου. Η θέση του συμβούλου του Ζελένσκι.
Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, οι «Financial Times» δημοσίευσαν ένα προσχέδιο εγγράφου, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά στη συμφωνία 15 σημείων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του.
Η θέση του συμβούλου του Ζελένσκι για το προσχέδιο
Από την ουκρανική πλευρά, δηλώσεις επί του θέματος έκανε στους «Financial Times» ο ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μικαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» -δηλαδή, νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Αργότερα, ωστόσο, ο σύμβουλος του Ζελένσκι προχώρησε σε μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, με την οποία διευκρίνισε την ακριβή φύση του προσχεδίου.
Συγκεκριμένα, είπε ότι το έγγραφο αυτό απηχεί τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς και τίποτα περισσότερο. «Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», σημείωσε ο Ποντόλιακ.
Τι δηλώνει η Ρωσία
Οι πρώτες αντιδράσεις στην εν λόγω δημοσίευση ήρθαν από τη ρωσική πλευρά, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν οποιαδήποτε πιθανά σημεία συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.