Συμβούλιο της Ευρώπης: Αυξάνονται τα μέτρα έκτισης ποινών εκτός φυλακής, σύμφωνα με έρευνα - iefimerida.gr

Συμβούλιο της Ευρώπης: Αυξάνονται τα μέτρα έκτισης ποινών εκτός φυλακής, σύμφωνα με έρευνα

ΕΕ
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η καταφυγή σε εναλλακτικά της φυλάκισης μέτρα αυξάνεται στην Ευρώπη, αποκαλύπτει μια έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο βλέπει σε αυτή την επιβεβαίωση μιας «τάσης στην ανάπτυξη μέτρων εκτός φυλακής».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που αποτελούν αντικείμενο κυρώσεων και μέτρων εκτός φυλακής (…) χωρίς στέρηση της ελευθερίας αυξήθηκε κατά 3% στην Ευρώπη από το 2019 έως το 2020», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα SPACE II που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης για το Συμβούλιο της Ευρώπης και αναφέρεται στις ποινές και στα μέτρα εκτός φυλακής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους συντάκτες της έρευνας, η αύξηση αυτή «αντανακλά τη συνέχιση στην Ευρώπη μια τάσης στην ανάπτυξη κυρώσεων και μέτρων εκτός φυλακής» όπως «η ηλεκτρονική επιτήρηση, η κοινωφελής εργασία, ο κατ΄οίκον περιορισμός, η ημι-ελευθερία ή η απελευθέρωση υπό όρους».

Στη Γαλλία, στις 31 Ιανουαρίου 2020, 178.116 άνθρωποι αποτελούσαν αντικείμενο κυρώσεων ή ποινής εκτός φυλακής, για 5.310 σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Με 33,5 άτομα ανά σωφρονιστικό υπάλληλο, η χώρα τοποθετείται παγκόσμια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου το διάμεσο ποσοστό είναι 33,2.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία που παρέχουν οι υπηρεσίες δικαστικής επιτήρησης 29 χωρών χρησιμοποιώντας το άτομο ως μονάδα υπολογισμού -οι άλλες χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικούς δείκτες- δείχνουν πως ο «αριθμός των ατόμων» που υπόκεινται σε εναλλακτικά της φυλακής μέτρα «πέρασε από 1.456.192 το 2019 σε 1.500.547 το 2020», αναφέρει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πανευρωπαϊκού οργανισμού που αριθμεί 47 κράτη μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, «δέκα χώρες κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις» καταφυγής στα μέτρα αυτά, όπως η Σερβία (+34%), το Αζερμπαϊτζάν (+27%) ή η Ισπανία (+15%) ενώ άλλες καταγράφουν «αξιοσημείωτες» μειώσεις, όπως η Αρμενία (-47%) ή η Βουλγαρία (-22%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε 34 από 40 σωφρονιστικές διοικήσεις και διοικήσεις δικαστικής επιτήρησης που έδωσαν στοιχεία, το ποσοστό» εναλλακτικών στη φυλάκιση μέτρων «ήταν μεγαλύτερο του ποσοστού φυλάκισης», σημειώνει ακόμη η μελέτη.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο της έρευνας καταμετρούνταν στην Ευρώπη «149 άνθρωποι υπό δικαστική επιτήρηση ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 103 φυλακισμένων» με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στην Πολωνία (643), την Τουρκία (627), τη Λιθουανία (568) και τη Γεωργία (562).

Ωστόσο οι τελευταίες τρεις χώρες παρουσιάζουν επίσης «εξαιρετικά υψηλά» ποσοστά φυλάκισης, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι χρησιμοποιούν μέτρα εκτός φυλακής «όχι ως εναλλακτικές της φυλάκισης αλλά ως επιπλέον κυρώσεις», σύμφωνα με την έρευνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ