Χάος στις αερομεταφορές προκάλεσε η επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ με αεροπορικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα προβλήματα στις πτήσεις τους στη Μέση Ανατολή καθώς λιγόστεψαν οι επιλογές για τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Τουλάχιστον 12 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους οι Qantas, Lufthansa, United Airlines και Air India, υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν πτήσεις ή να επανασχεδιάσουν τα δρομολόγια μετά το μπαράζ των ιρανικών επιθέσεων και εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων. Ήταν η μεγαλύτερη αναστάτωση από ένα συμβάν στις αερομεταφορές από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και άλλα σημεία των ΗΠΑ, όπως δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Ζι, ιδρυτής της OPRSGROUP, που παρακολουθεί τις κινήσεις στα αεροδρόμιο και τους εναέριους χώρους.
«Έκτοτε δεν ξανάχαμε μία κατάσταση με τόσους πολλούς, διαφορετικούς εναέριους χώρους να κλείνουν διαδοχικά τόσο γρήγορα και να δημιουργείται χάος», είπε προσθέτοντας ότι αναμένει να συνεχιστεί για άλλα δύο 24ωρα η αναταραχή στις αερομεταφορές.
Δείτε σε timelapse πώς άδειασαν από αεροσκάφη οι ουρανοί στη Μέση Ανατολή
Ένα timelapse βίντεο βάσει δεδομένων που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από το Flightradar24.com δέχνει πώς άδειασε από επιβατικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος στην περιοχή εκείνη της Μέσης Ανατολής την ώρα που το Ιράν εξαπέλυε πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ.
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aeroflot, η Kuwait Airways, η United Airlines και η Austrian Airlines, ακύρωσαν ή ανέστειλαν πτήσεις στην περιοχή μετά την κλιμάκωση της έντασης, ενώ η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ άνοιξε εκ νέου τον εναέριο χώρο προσθέτοντας ότι οι ώρες πτήσεων από το Τελ Αβίβ ενδέχεται να αλλάξουν.
Τα τελευταία προβλήματα έρχονται να καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στις αεροπορικές εταιρείες που ήδη αντιμετώπιζαν σειρά περιορισμών λόγω των συγκρούσεων του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ο εναέριος χώρος του Ιράν χρησιμοποιείται για πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας από αεροπορικές εταιρείες, που περιορίζονται σε δύο εναλλακτικές διαδρομές είτε μέσω Τουρκίας είτε πάνω από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, είπε ο Ζι.
Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του το Σάββατο, αλλά τον ξανάνοιξε το πρωί της Κυριακής, ενώ και η Ιορδανία, το Ιράκ και ο Λίβανος επέτρεψαν ξανά τις πτήσεις.