Συγκλονιστικό βίντεο: Όρκα θρηνεί την απώλεια του νεογέννητού της σε ένα θλιβερό ταξίδι αποχαιρετισμού - iefimerida.gr

Συγκλονιστικό βίντεο: Όρκα θρηνεί την απώλεια του νεογέννητού της σε ένα θλιβερό ταξίδι αποχαιρετισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο με μια φάλαινα όρκα να σπρώχνει το κουφάρι του νεογέννητού της ανοικτά των ακτών της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.

Λίγο πριν την παραμονή των Χριστουγέννων υπήρχαν ακόμη ελπίδες για το νεογέννητο παρά την κρίσιμη κατάστασή του, καθώς η όρκα Ταλέκουα ((Tahlequah), όπως ονομάστηκε (ή άλλιώς J35), θεωρείται έμπειρη μητέρα. «Ελπίζουμε να είναι σε θέση αυτές τις πρώτες μέρες να κρατήσει στη ζωή την όρκα J61», έγραφαν στο Facebook οι συνεργάτες του Κέντρου Έρευνας Φάλαινας (CWR) των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό την Πρωτοχρονιά, το νεογέννητο δεν τα κατάφερε κι η μητέρα του βιώνει ξανά την οδυνηρή εμπειρία της απώλειας του μικρού της, όπως το 2018, όταν είχε χάσει ένα άλλο, το οποίο έσπρωχνε επί 17 ημέρες στα ανοιχτά της Βικτώρια, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, σε μια ένδειξη πένθους, όπως την ερμηνεύουν ειδικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο θάνατος κάθε νεογέννητης όρκας είναι τεράστια απώλεια για τον πληθυσμό τους, ειδικά για τη μητέρα με τη συγκεκριμένη ιστορία», γράφει το CWR. Η Τάλεκουα φέρεται να απέκτησε τέσσερις διαδόχους, εκ των οποίων οι δύο πέθαναν.

Ο στενός δεσμός της μητέρας όρκας με το μωρό της

Η ανάρτηση αναφέρει ότι έχει συχνά παρατηρηθεί ανάλογη συμπεριφορά σε όρκες και δελφίνια, που αρνούνται επί μέρες να αποχωριστούν τα νεκρά νεογέννητά τους. Είναι μια ένδειξη της στενής σχέσης μητέρας - μωρού, λένε.

Οι όρκες χρειάζονται σύμφωνα με το CWR άφθονη πρόσβαση σε τροφή, κυρίως σολομό, για να επιβιώσουν. Το 2018, ειδικοί ανέφεραν ότι περίπου το 75% των απογόνων όρκας στην περιοχή είχαν πεθάνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες κυρίως λόγω της μείωσης των αποθεμάτων σολομού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως εκ τούτου το CWR έθεσε ως στόχο την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων των σολομών, την απομάκρυνση των φραγμάτων και την βελτίωση της διαχείρισης της αλιείας στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Πάντως, οι ερευνητές του CWR έχουν και καλά νέα, αφού στην ίδια θαλάσσια περιοχή εθεάθη ένα άλλο νεογέννητο όρκας, η J62.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ όρκα νεογέννητο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ