Κίνα και ΕΕ συμφώνησαν να συγκαλέσουν Σύνοδο Κορυφής με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων της Ένωσης με την χώρα της Άπω Ανατολής, κυρίως αναφορικά με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Ξινγιάνγκ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ που επικοινώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης νωρίτερα με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε πως «παρά τις διαφορές, ο διάλογος παραμένει σημαντικός».
Κατά την επικοινωνία του με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Μισέλ διεμήνυσε την πρόθεση της ΕΕ για πιο ισορροπημένες οικονομικές σχέσεις, παρότι η Ένωση εκφράζει έντονες ενστάσεις αναφορικά με την πολιτική του Πεκίνου σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιμένει στις κυρώσεις που επιβλήθησαν για τον λόγο αυτό.
Η ανάρτηση Σαρλ Μισέλ
«Μίλησα με τον πρόεδρο Σι της Κίνας σήμερα. Στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, παρά τις διαφορές, ο διάλογος παραμένει κρίσιμος. Συμφωνήσαμε να συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας και να ενισχύσουμε τον διάλογο» είπε ο Σαρλ Μισέλ στο Twitter.
«Συζητήσαμε την κατάσταση στο Αφγανιστάν, πως η διεθνής κοινότητα οφείλει ενωμένη να καλέσει τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να διασφαλίσουν μια κυβέρνηση ενότητας» είπε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Υγιείς και σταθερές» διμερείς σχέσεις θέλει ο Σι Τζινπίνγκ
Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, ο Σι Τζινπίνγκ διεμήνυσε από την πλευρά του στον Σαρλ Μισέλ πως Κίνα και ΕΕ οφείλουν να επιλύσουν τις διαφορές τους και να ενισχύσουν την στρατηγική τους επικοινωνία προκειμένου να προωθήσουν «υγιείς και σταθερές» διμερείς σχέσεις.
Όπως εκτιμά το Bloomberg, το Πεκίνο αναζητά εναλλακτικούς διαύλους επικοινωνίας, καθώς επιζητά την επίλυση των διαφορών που επέφεραν τις κυρώσεις της Ευρώπης, αναφορικά με τα βασανιστήρια στα οποία φαίνεται πως υποβάλλονται οι Ουιγούροι από το καθεστώς.
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην καθυστέρηση έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο της επενδυτικής συμφωνίας Ευρώπης – Κίνας, την οποία ανέλαβε να ολοκληρώσει με ιδιαίτερο ζήλο η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο.