Σε μια προσπάθεια μάλλον να αλλάξει η προεκλογική ατζέντα στην Τουρκία, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα με αποδέκτη τον Λευκό Οίκο, η Άγκυρα δηλώνει πως πλέον «δεν χρειαζόμαστε τους S-300 και τους S-400».
«Εξαλείφουμε την ανάγκη για τους S-300 και τους S-400»
Με συνέντευξή του στη Milliyet, ο γενικός διευθυντής της Στρατιωτικής Βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστημάτων Χαλούκ Γιοργκούν αναφέρθηκε στην όλο και μεγαλύτερη σημασία που αποκτά η εγχώρια παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία πλέον προσεγγίζει το 80%, όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο. Ο Γιοργκούν τόνισε ουσιαστικά πως πλέον δεν είναι απαραίτητοι οι ρωσικοί πύραυλοι: «Φτιάχνουμε συστήματα αεράμυνας», είπε, για να προσθέσει πως «εξαλείφουμε την ανάγκη για τους S-300 και S-400, αυτό είναι το καθήκον μας».
Υπενθυμίζεται πως η απόκτηση των ρωσικών συστημάτων το 2019 ήταν εκείνη που οδήγησε στην έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-35, προκαλώντας ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε άλλωστε αναφερθεί πολλάκις στο γεγονός ότι στο ζήτημα αυτό, δεν θα έκανε πίσω.
Σε προεκλογική περίοδο η Τουρκία με πολλά αρνητικά δημοσκοπικά «μηνύματα» για τον Ερντογάν
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με την γείτονα να στήνει κάλπες στις 14 Μαΐου, με φόντο το πολύ αρνητικό κλίμα στις δημοσκοπήσεις σε βάρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δείχνει να υπολείπεται σταθερά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η συνέντευξη αυτή επίσης έρχεται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει F-16, με τον Χουλουσί Ακάρ να επαναλαμβάνει πρόσφατα για άλλη μια φορά το εξής μήνυμα με αποδέκτη την Ουάσινγκτον: «Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και περιμένουμε το ίδιο από τους συμμάχους μας. Έχουμε δει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θετική άποψη. Οι δηλώσεις είναι θετικές. Υπάρχουν ορισμένες αρνητικές δηλώσεις από μέλη του Κογκρέσου. Θέλουμε την κοινή λογική να επικρατήσει. Χρειάζεται να προσεγγίσουν το ζήτημα ορθολογιστικά, ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρό ΝΑΤΟ. Όλοι πρέπει να αποφασίσουν».