Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη η εξάπλωση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α σε επίπεδα «πολλαπλάσια από εκείνη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού» στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η βακτηριακή λοίμωξη, αν και συνήθως ήπιας μορφής, έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο τουλάχιστον 16 παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και μολονότι χαμηλός, ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος του αναμενομένου γι’ αυτή την εποχή του χρόνου.
Αν και οι λοιμώξεις είναι στην πλειονότητά τους σχετικά ήπιες, ενίοτε, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGas), μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκή. Δύο από τις σοβαρότερες πλην σπάνιες μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα (μόλυνση των μαλακών ιστών που σκοτώνει τα κύτταρα του δέρματος, το υποδόριο κυτταρικό στρώμα, ακόμη και τους μυς). και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν προειδοποιήσει σε κοινή δήλωσή τους ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την αύξηση κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα ενδέχεται να είναι περισσότερα καθώς μερικές μόνον ευρωπαϊκές χώρες ενημερώνουν για μολύνσεις από στρεπτόκοκκο Α και iGAS.
Τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου Α συνήθως κορυφώνονται τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης, αλλά τη φετινή χρονιά τα περιστατικά iGAS στη Βρετανία και τη Γαλλία ήταν «πολλές φορές υψηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα» με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει καταγράψει από τον Σεπτέμβριο μέχρι στιγμής 169 μολύνσεις iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, δηλαδή πενταπλάσιες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Βρετανία θρηνεί 16 παιδιά από τον στρεπτόκοκκο Α, ενώ θάνατοι μεταξύ παιδιών καταγράφηκαν και στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α ήλθε μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μεγάλος αριθμός παιδιών είχαν μειωμένη ανοσία στον στρεπτόκοκκο Α. Ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη, κάλεσε τις χώρες «να αυξήσουν την επαγρύπνηση σε περιπτώσεις iGAS, ειδικά όταν οι ιοί του αναπνευστικού κυκλοφορούν ευρέως στα παιδιά».
Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η έγκαιρη θεραπεία «μπορεί να είναι σωτήρια», επομένως οι εθνικές υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και των γιατρών. Ενθάρρυνε επίσης τον «άμεσο έλεγχο και θεραπεία» των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α και τη «διαχείριση» των στενών επαφών. Και προέτρεψε τις χώρες να ενισχύσουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και της γρίπης - καθώς η αποφυγή αυτών των ιών πιθανότατα θα μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα παιδί iGAS.
Εύα Καϊλή, η πρώτη αντίδραση για το QatarGate: «Είμαι αθώα» -Τι λέει ο δικηγόρος της στην Ελλάδα
Δολοφονία στο Μαρούσι: «Γνωρίστηκαν μέσω εφαρμογής, είναι έγκλημα πάθους», λέει ο δικηγόρος της 17χρονης
Ενίσχυση 600 ευρώ σε ενστόλους, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 -Έκτακτο επίδομα και για πυροσβέστες-σωφρονιστικούς