Τη μεγαλύτερη αύξηση της περασμένης δεκαετίας σημείωσαν πέρυσι οι στρατιωτικές δαπάνες με πρωταθλήτριες τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς κλιμακώνονται οι συρράξεις και εντείνονται οι αντιπαλότητες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη.
Σύμφωνα με την την ετήσια έκθεση του ινστιτούτου Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιεύθηκε χθες κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ώθηση στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 4% το 2019 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο έδωσε ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων, οι νέες στρατιωτικές τεχνολογίες και οι συνεχιζόμενες συρράξεις από την Ουκρανία μέχρι τη Λιβύη. «Οι δαπάνες αυτές αυξήθηκαν με την έξοδο των οικονομιών από τη χρηματοπιστωτική κρίση (του 2008) και υπό την επίδραση μιας αυξημένης αντίληψης απειλών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΙSS, Τζον Τσίπμαν.
Πρωταθλήτριες στις στρατιωτικές δαπάνες ΗΠΑ και Κίνα
ΗΠΑ και Κίνα εξοπλίζονται μαζικά – Η Ρωσία μένει πίσω
Ο τερματισμός της συνθήκης INF για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (από 500 έως 5.500 χλμ.) το 2019 και η πιθανή εξάλειψη της νέας START της συνθήκης για τα διηπειρωτικά πυρηνικά όπλα το 2021 ανατρέπει την παγκόσμια τάξη που είχε εγκαθιδρυθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όπως και η άνοδος της ισχύος της Κίνας καθώς και μια σειρά περιφερειακών κρίσεων, από την Ουκρανία μέχρι τη Λιβύη.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι δύο μεγαλύτεροι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί παγκοσμίως, εκείνοι των Ηνωμένων Πολιτειών (685 δισεκ. δολάρια) και της Κίνας (181 δισεκ.) συνεχίζουν την εκθετική αύξησή τους, με μια αύξηση 6,6% στις δύο χώρες το 2019 σε σχέση με το 2018. Οι αμερικανικές δαπάνες αυξήθηκαν από μόνες τους κατά 53,4 δισεκ. δολάρια πέρυσι. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, ακολουθούν η Ρωσία (τέταρτη), η Ινδία (πέμπτη), η Βρετανία (έκτη).
«Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες που συνδέονται με τη Ρωσία συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αύξηση των δαπανών με μια άνοδο 4,2% σε σχέση με το 2018», υποδεικνύει επίσης ο Τζον Τσίπμαν. Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επιδιώκουν την αύξηση για να εξευμενίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, που τα έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη ότι δεν ανταποκρίνονται στη δέσμευση που ανέλαβαν το 2014 να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες.