Έχει υπηρετήσει τη Ρωσία σε πέντε πολέμους σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω του λίμνες αίματος, κατεστραμμένες πόλεις και διαλυμένες ζωές, ενώ έχει κερδίσει το ανατριχιαστικό παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών».
Τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναθέσει στον Σεργκέι Σουρόβικιν την πλήρη διοίκηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζητώντας του να διασώσει την τσαλακωμένη εικόνα του προέδρου, σώζοντας αυτή την καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία.
Έτσι, τη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά τον διορισμό του Σουρόβικιν, πύραυλοι έπεσαν βροχή σε όλη την Ουκρανία για να πλήξουν τις υποδομές ενέργειας, θέρμανσης και μεταφορών σε τουλάχιστον 20 πόλεις και κωμοπόλεις, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους.
Την επόμενη ημέρα - τα 56α γενέθλια του Surovikin - ο Πούτιν τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Συζήτησαν για την ανάλγητη επίθεση που ο πρόεδρος είπε ότι ήταν αντίποινα για την έκρηξη που το Σαββατοκύριακο κατέστρεψε την πολυαγαπημένη του Γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.
Ο σφαγέας των πόλεων, εκπληκτικά πλούσιος
Ο Σουρόβικιν λατρεύεται από τους Ρώσους σκληροπυρηνικούς. Τον μισούν οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατηγορείται για τρομακτικές φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νευροπαραλυτικών αερίων στη Συρία.
Και, καθώς ανέβηκε στην κορυφή του ρωσικού στρατού επί τρεις δεκαετίες, αποφεύγοντας δύο φορές τη φυλακή και αφήνοντας στο πέρασμά του μια σειρά από περίεργους θανάτους, αυτός και η σύζυγός του Άννα έγιναν εκπληκτικά πλούσιοι.
Το modus operandi του είναι να κατακλύζει πόλεις με πυραύλους - όπως φάνηκε στην αποτρόπαια καταστροφή των συριακών πόλεων Χαλέπι και Ιντλίμπ. «Ήταν πάντοτε ισχυρός υποστηρικτής των μαζικών πυραυλικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές», σύμφωνα με τον Ουκρανό εμπειρογνώμονα σε θέματα άμυνας Ολεξάντρ Ντανίλιουκ. «Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ανθρώπινη ζωή».
Σίγουρα η άνοδος του στρατηγού Αρμαγεδδώνα στην κορυφή έχει χτιστεί πάνω σε ένα βουνό από πτώματα.
Οι κατηγορίες και οι φυλακίσεις
Ο Σουροβίκιν, ο οποίος γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Σιβηρίας Νοβοσιμπίρσκ, απέκτησε για πρώτη φορά φήμη κατά την πραξικοπηματική απόπειρα του 1991 από σκληροπυρηνικούς Σοβιετικούς να ανακόψουν τη δημοκρατία. Η μονάδα του προκάλεσε τους μοναδικούς θανάτους διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στη Μόσχα για να προστατεύσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.
Τότε νεαρός ταγματάρχης, πέρασε έξι μήνες στη φυλακή πριν αποσυρθούν οι κατηγορίες.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Σουροβίκιν φυλακίστηκε ξανά, για παράνομη πώληση πυροβόλων όπλων. Παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τρεις κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος με μόλις ένα χρόνο αναστολή αντί για το μέγιστο όριο των οκτώ ετών φυλάκισης. Ακόμη κι αυτή η καταδίκη ανατράπηκε αργότερα.
Σε ένα άλλο περίεργο περιστατικό, ο στρατός - διαβόητος για τη διαφθορά του - έχασε το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου μιας τεράστιας αποθήκης όπλων υπό τον έλεγχό του στη Σιβηρία ύστερα από πυρκαγιά. Δώδεκα στρατηγοί έλαβαν επίπληξη, αλλά ο ίδιος γλίτωσε τη μομφή επειδή βρισκόταν σε διακοπές. Τέτοιες αντιπαραθέσεις έχουν κολλήσει σε αυτόν τον «Ήρωα της Ρωσίας» όπως η πολύχρωμη κορδέλα στη στολή του - με τρία περίεργα περιστατικά μόνο το 2005 τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα είχαν καταστρέψει τις περισσότερες στρατιωτικές καριέρες.
Ένας συνταγματάρχης κατηγόρησε τον Σουροβίκιν ότι τον χτύπησε σε μια πολιτική διαμάχη. Ένα μήνα αργότερα, ένας άλλος συνταγματάρχης αυτοκτόνησε μετά από μία άγρια επίπληξη από τον Σουροβίκιν.
Στη συνέχεια, στρατιώτες υπό τις διαταγές του διέπραξαν εγκλήματα πολέμου χτυπώντας Τσετσένους, καίγοντας σπίτια και σκοτώνοντας έναν ηλικιωμένο άνδρα, με αποτέλεσμα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 1,7 εκατομμυρίων λιρών.
Αργότερα, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι απείλησε να σκοτώσει έναν εξέχοντα δημοσιογράφο και φιλελεύθερο βουλευτή - σύμμαχο του ηγέτη της αντιπολίτευσης και αγωνιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι - ο οποίος ερευνούσε τις ακμάζουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του Σουροβίκιν, Άννας. Είναι ιδιοκτήτρια πολλών πολυτελών διαμερισμάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενός οικοπέδου σε ακριβό προάστιο της Μόσχας κοντά σε πάμπλουτους ολιγάρχες.
Αδιαφορεί για τους άμαχους
Η πιο ανησυχητική εικόνα της αδιαφορίας του Σουροβίκιν για τις ζωές των πολιτών, ωστόσο, συνέβη εν μέσω του λουτρού αίματος του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας το 2005. Εννέα από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν αφού μπήκαν σε ένα σπίτι και δέχθηκαν έναν καταιγισμό πυροβολισμών που έκανε τους τοίχους να καταρρεύσουν - αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι αρκετοί ήταν μεθυσμένοι και ότι κάποιος είχε ρίξει με εκτοξευτή χειροβομβίδων.
Ο Σουροβίκιν, τότε ταγματάρχης, υποσχέθηκε εκδίκηση. Ορκίστηκε να σκοτώσει τρεις από τους εχθρούς για κάθε χαμένη ζωή και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους ότι είχαν σκοτωθεί 24 «ληστές» και είχαν συλληφθεί οκτώ.
Το ανερχόμενο αστέρι του ρωσικού στρατού παραπονέθηκε στη συνέχεια για τους νομικούς περιορισμούς που τους εμπόδιζαν να «εργάζονται όσο πιο αποτελεσματικά θα μπορούσαμε».
Έδωσε ένα παράδειγμα στρατιωτών που πυροβόλησαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μια γυναίκα και ένα παιδί μαζί με έναν μαχητή. Είπε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι «ταλαντούχοι και έντιμοι αξιωματικοί που υπηρετούν στην Τσετσενία αναπτύσσουν το λεγόμενο σύνδρομο Ulman».
Μια ανατριχιαστική δήλωση. Ο Eduard Ulman ήταν ένας λοχαγός του στρατού που καταδικάστηκε ερήμην σε 14 χρόνια φυλάκιση επειδή πυροβόλησε έξι πολίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου γυναίκας, και στη συνέχεια έκαψε ένα αυτοκίνητο που περιείχε τα πτώματά τους για να καλύψει τα ίχνη του.
Βετεράνος τεσσάρων πολέμων
Ο Σουροβίκιν είναι βετεράνος των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν καθώς και στην Τσετσενία, αλλά ήταν στη Συρία που ενίσχυσε τη φήμη του για τη σκληρότητα και την αδίστακτη συμπεριφορά του.
«Είναι ένας βάναυσος ηγέτης», δήλωσε ο Charles Lister, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον, ο οποίος δήλωσε ότι η διοίκηση του Σουροβίκιν συνέπεσε με μια επίθεση με νευροπαραλυτικό στοιχείο που σκότωσε 90 αμάχους και τραυμάτισε 500.
Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε τον Σουροβικίν ως ένα από τα βασικά στρατιωτικά στελέχη που «χτυπούσαν αδιακρίτως σπίτια, αγορές, σχολεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης» χρησιμοποιώντας εμπρηστικά όπλα, βόμβες βαρελιών και πυρομαχικά διασποράς.
Θα δούμε τώρα παρόμοιες σφαγές στην Ουκρανία;
«Ο Σουρόβικιν δεν έχει συναισθήματα», δήλωσε μια πηγή κοντά στο Κρεμλίνο σε Ρώσο δημοσιογράφο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στους θαυμαστές του συγκαταλέγεται ο Ραμζάν Καντίροφ, ο βάναυσος Τσετσένος πολέμαρχος που πιέζει τον Πούτιν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη Ρωσία και να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.\
Ο πρώην φυλακισμένος Γεβγκένι Πριγκόζιν, δισεκατομμυριούχος φίλος του Σουροβίκιν, ο οποίος ηγείται της ομάδας Wagner Group των μισθοφόρων που συνδέονται με το Κρεμλίνο και έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί για θηριωδίες και λεηλασίες, χαιρετίζει τον Σουροβίκιν ως τον «πιο ικανό διοικητή της Ρωσίας».
Πράγματι, υπήρξαν φήμες στην Ουκρανία ότι ο Καντίροφ, ο Πριγκόζιν και ο Σουρόβικιν αποτελούν μια «χούντα» που έχει αναλάβει τον έλεγχο του πολέμου.
Άλλοι αναλυτές εικάζουν ότι ο Σουροβίκιν έχει οριστεί ως εξιλαστήριο θύμα, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως ο διορισμός του έγινε από τον υπό πυρκαγιά υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Ο Γιούρι Μπουτούσοφ, Ουκρανός στρατιωτικός δημοσιογράφος επιμένει ότι ο διορισμός δεν θα οδηγήσει σε «ενίσχυση της ποιότητας της διαχείρισης των ρωσικών στρατευμάτων».