Την ανάγκη μιας φιλόδοξης νέας δέσμευσης σε επενδύσεις στην άμυνα, υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Σήμερα συνεδριάζει στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η ανώτατη Στρατιωτική Αρχή του ΝΑΤΟ, η Στρατιωτική Επιτροπή. Η Σύνοδος συγκεντρώνει τους Αρχηγούς Άμυνας των Συμμάχων και τον προσκεκλημένο ομόλογό τους από τη Σουηδία. Οι Αρχηγοί Άμυνας υποστηρίζονται από τον Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) και τον Στρατηγό Φιλίπ Λαβίνιε, Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT). Στη Σύνοδο συμμετέχει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, αναφερόμενος στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τόνισε ότι η Ρωσία βρίσκεται τώρα στον δέκατο πέμπτο μήνα αυτού που ήλπιζε ότι θα ήταν ένας πόλεμος τριών ημερών. Ο ναύαρχος Μπάουερ επαίνεσε την «Ηράκλεια» προσπάθεια που επιτεύχθηκε από το SHAPE και τις Διοικήσεις της Κοινής Δύναμης Brunssum, Naples και Norfolk για την ενσωμάτωση του ΝΑΤΟ και του εθνικού στρατιωτικού σχεδιασμού σε τόσο λεπτομερές επίπεδο, λέγοντας: «Αυτό καθιστά δυνατή την συλλογική υπεράσπιση όχι μόνο της φυσικής ασφάλειας του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και των 31 εθνών μας… αλλά και των δημοκρατικών αξιών που όλοι αγαπάμε».
Στόλτενμπεργκ: Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε όλα τα αμυντικά του σχέδια
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των Συμμάχων για το έργο τους στον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ σε μια «νέα εποχή συλλογικής άμυνας». Ανέφερε ότι μετά την εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε όλα τα αμυντικά του σχέδια, έθεσε 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη σημαντικής αεροπορικής και θαλάσσιας δύναμης και ενίσχυσε την άμυνά του. «Αυτές οι ενέργειες μειώνουν τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και κλιμάκωσης, κάνοντας σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Οι Στρατιωτικές Αρχές του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν Περιφερειακά Σχέδια που περιγράφουν πώς θα αμυνθεί η Συμμαχία ενάντια στις δύο απειλές που περιγράφονται στο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ: Ρωσία και τρομοκρατία. Τα Περιφερειακά Σχέδια απαιτούν ένα νέο Μοντέλο Δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την παραγωγή περισσότερων στρατευμάτων σε υψηλή ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία, καθώς και μια Νέα Δομή Δυνάμεων για τον προσδιορισμό του αριθμού και των τύπων εξοπλισμού και οργανισμών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Περιγράφοντας ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητες της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης νέων περιφερειακών αμυντικών σχεδίων, μαζί με μια φιλόδοξη νέα δέσμευση αμυντικών επενδύσεων και ένα νέο σχέδιο δράσης για την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας. «Χρειαζόμαστε αυτήν την επένδυση και την παραγωγική ικανότητα τώρα και μακροπρόθεσμα. Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο απαιτεί ο επικίνδυνος κόσμος στον οποίο ζούμε», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.