Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένει ότι τα κράτη μέλη της συμμαχίας θα αυξήσουν τον τρέχοντα στόχο για τις αμυντικές δαπάνες τους, που είναι αυτή τη στιγμή στο 2% του ΑΕΠ τους, όταν συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής τους τον Ιούλιο στο Βίλνιους, δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Υποθέτω ότι θα υπάρξει ένας νέος στόχος για τις αμυντικές δαπάνες όταν συναντηθούμε για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους φέτος τον Ιούλιο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη Welt.
«Ο στόχος του 2% ήταν αρχικά για μια δεκαετία, δηλαδή μέχρι το 2024, έτσι πρέπει τώρα να τον επικαιροποιήσουμε».
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως δεν μπορεί να πει σε τι θα συμφωνήσουν τα κράτη μέλη. «Όμως υποθέτω ότι θα είναι ένας στόχος πιο φιλόδοξος από πριν, επειδή όλοι βλέπουν πως χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο», πρόσθεσε.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι το Φεβρουάριο, πολλοί σύμμαχοι έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τους.
Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία να γνωρίζει πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί
Από εκεί και πέρα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο γερμανικό μέσο, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, καλώντας και πάλι τους συμμάχους να «δράσουν τώρα» καθώς ο Πούτιν δεν έχει δείξει «κανένα σημάδι» πως «ετοιμάζεται για ειρήνη». Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις με τα άρματα μάχης που παραδίδονται στο Κίεβο, σημείωσε πως η ικανότητα για μάχη της Ουκρανίας θα ενισχυθεί, προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο.
Σχολιάζοντας την προειδοποίηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για πυρηνικό πόλεμο αν η Ρωσία ηττηθεί στην Ουκρανία, ο ΓΓ του Οργανισμού δήλωσε πως η Μόσχα πρέπει να γνωρίζει «πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί».
Στόλτενμπεργκ για το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε και για τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως αυτή «έχει επιταχυνθεί», καθώς οι 28 από τις 30 χζώρες έχουν ήδη επικυρώσει την προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών κρατών στον Οργανισμό. Σε ό,τι αφορά δε τη διαδήλωση με το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε πως ναι μεν είναι μια πράξη μη αποδεκτή, ωστόσο υπάρχει ελευθερία λόγου στη Σουηδία και στις χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι και αυτόματα παράνομη.