Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) μπαίνει το ελαιόλαδο - iefimerida.gr

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) μπαίνει το ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο και ελιές
Ελαιόλαδο και ελιές /Φωτογραφίες: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ελαιόλαδο βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και είναι ήδη σε εξέλιξη σχετικός έλεγχος που επικεντρώνεται σε μια πτυχή που το ΕΕΣ δεν είχε εξετάσει στο παρελθόν.

Τα συστήματα ελέγχων σε σχέση με τα πρότυπα εμπορίας και ασφάλεια του ελαιολάδου ως τροφίμου. Το κλιμάκιο ελέγχου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Βέλγιο και η σχετική έκθεση να δημοσιευθεί περί τα τέλη του 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πολλούς Ευρωπαίους, όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς ένα συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα τους, αλλά και σύμβολο του μεσογειακού τρόπου ζωής, με καίριο ρόλο στην υγιεινή διατροφή. Όμως, οι πρόσφατες, ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, που οφείλονται στην ξηρασία και στους καύσωνες που έπληξαν τις καλλιέργειες, κατέστησαν το ελαιόλαδο δυσπρόσιτο για πολλούς καταναλωτές. Και, για ένα προϊόν που θεωρείται «υγρό χρυσάφι», αυτές οι αυξήσεις των τιμών ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στην απάτη και τη νοθεία..

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας ελαιολάδου παγκοσμίως και όπως το γαλλικό κρασί ή βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχεία της γαστρονομικής κληρονομιάς της «γηραιάς» ηπείρου.

Η παραγωγή γνήσιου, υψηλής ποιότητας ελαιολάδου δεν αποτελεί ζήτημα υπερηφάνειας ή φήμης αλλά και ζήτημα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στην έκθεση ελέγχου που θα δημοσιευθεί θα εξετάζεται αν η ποιότητα αυτού του εμβληματικού ευρωπαϊκού προϊόντος προστατεύεται επαρκώς.

«Δόλιες πρακτικές, που συνίστανται στην παραπλάνηση των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα, την προέλευση ή την ασφάλεια του προϊόντος, μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη τους, αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο τον βιοπορισμό των έντιμων παραγωγών. Σε τελική ανάλυση, το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς ένα προϊόν: συμβολίζει την παράδοση, τη φροντίδα και την αριστεία. Οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το ελαιόλαδο που βρίσκουν στο ράφι είναι γνήσιο. Χωρίς αξιόπιστα συστήματα για την επιβολή των σχετικών προτύπων και τον έλεγχο των ετικετών, η φήμη του ευρωπαϊκού ελαιολάδου κινδυνεύει.» τονίζει το ΕΕΣ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδίωξή είναι να πέσει φως στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών, ξεκινώντας από την επαλήθευση της προέλευσης και της ποιότητας του ελαιολάδου και φθάνοντας μέχρι τη διασφάλιση ότι αυτό δεν περιέχει επιβλαβείς ρύπους, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο που στρέφει για μια ακόμα φορά την προσοχή του στον τομέα του ελαιολάδου καθώς τα τελευταία 20 χρόνια έχει εξετάσει τα σχετικά καθεστώτα στήριξης και έχει ασχοληθεί με ευρύτερα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της επισήμανσης τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παράγει περίπου 67% του ελαιολάδου παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει περίπου του 53% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου στην ΕΕ, με ετήσια κατανάλωση περίπου 500.000 τόνων η κάθε μια, ενώ η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε, με περίπου 12 kg ανά άτομο ετησίως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελαιόλαδο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ