Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Ουκρανός πρόεδροςΒολόντιμιρ Ζελένσκι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βοήθειας ενόψει της επιστροφής Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας από τη Βρετανία στο Κίεβο ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε καθώς η Ουκρανία επιδιώκει περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πιο αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας από τους δυτικούς συμμάχους της.
«Οι συνομιλίες μας εστίασαν στην ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της ειρήνης που συλλογικά εργαζόμαστε να πετύχουμε. Ευχαριρστούμε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ κια όλους τους εταίρους μας για την προθυμίας τους να ενισχύσουν πιο ενεργά την αεράμυνά μας και να συνεργαστούμε για αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Κρίσιμες επαφές Ζελένσκι στις Βρυξέλλες
Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα στις 18 και 19 Δεκεμβρίου και αναμένεται να συναντηθεί εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Βρετανίας και της ΕΕ για να συζητήσουν τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και μολονότι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο για να το ωθήσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Προ ημερών η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές ανέφερε ότι ο Τραμπ θέλει επίσης να επιβλέψουν ευρωπαϊκά στρατεύματα μια πιθανή εκεχειρία στην Ουκρανία, σχόλια που φέρεται να έκανε στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζελένσκι και τον Μακρόν στο Παρίσι στις 7 Δεκεμβρίου.
Ο Ζελένσκι είπε δύο μέρες αργότερα ότι η Ουκρανία «ίσως σκεφτεί» την πρόταση, αλλά μόνον αν εξασφαλίσει ένα σαφές ενταξιακό χρονοδιάγραμμα στο ΝΑΤΟ, ενώ χθες σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν διαθέτει τη στρατιωτική δύναμη να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που είναι υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι είπε ότι «συζητά ιδέες με Ευρωπαίους ηγέτες» για την ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην ΟΥκρανία.
Και επανέλαβε ότι η Ουκρανία «χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, που πιστεύουμε ότι προσφέρει πιο αποτελεσματικά η ένταξη στο ΝΑΤΟ». Ο Ζελένσκι κάλεσε ακόμη τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν στο Κίεβο άλλα 19 συστήματα αεράμυνας για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις.