Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επαναπροσέγγιση των δύο κρατών, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε εκπρόσωπος των υπηρεσιών του κ. Μιρζογιάν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Θα επισκεφθεί επίσης μέλη της αποστολής μελών των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης της χώρας του που συμμετέχουν ακόμη στις προσπάθειες να σωθούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέστρεψε ο σεισμός 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.
Η τεταμένη σχέση Αρμενίας-Τουρκίας
Η σχέση των δύο γειτόνων είναι ιστορικά εξαιρετικά τεταμένη. Ιστορικοί λένε πως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία, από νομική άποψη η κληρονόμος της, παραδέχεται πως διαπράχθηκαν σφαγές 300.000-500.000 ανθρώπων, όμως διαψεύδει πως επρόκειτο για γενοκτονία.
Ωστόσο αρκετές δυτικές χώρες, ανάμεσά τους ευρωπαϊκές, έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Τουρκία είναι εξάλλου στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Αρμενία έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε αιματηρές εχθροπραξίες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο σεισμός «άνοιξε» τα σύνορα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια
Η κυβέρνηση της χώρας του νότιου Καυκάσου κι αυτή της Τουρκίας ξανάρχισαν μολαταύτα διπλωματικές επαφές στα τέλη του 2021. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών συναντήθηκαν τον Μάρτιο του 2022 στην Αντάλια (Αττάλεια).
Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, οι τουρκικές αρχές άνοιξαν συνοριακή διέλευση στη μεθόριο με την Αρμενία για να περάσουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνοιξαν τα σύνορα των δύο χωρών έπειτα από τριάντα χρόνια.