Την Κύπρο θα επισκεφτεί στις 6 Ιανουαρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός της ασιατικής περιοδείας του κ. Πομπέο, σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει την επόμενη μέρα στην Ουάσιγκτον προκειμένου στις 8 του μήνα να συμμετάσχει στην δεξίωση που οργανώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Πομπέο θα έχει συνάντηση με Αναστασιάδη και Ακιντζί
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο στην Κύπρο θα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, μετά και την άρση του εμπάργκο όπλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Πομπέο, ο οποίος σύντομα αποχωρεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία, θα συναντηθεί, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο, ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ-Κύπρου
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο στην Κύπρο θα υπογραφεί διμερής συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας. Σε αυτήν θα γίνεται αναφορά για συνεργασία σε θέματα ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Σημειώνεται, ότι η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον EastMed, ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ ενώ την επόμενη μέρα θα ξεκινά η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Η ψήφιση της νομοθεσίας East med Act αποτελεί ιστορική εξέλιξη. Η στήριξη στον αγωγό East Med από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης, και με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Βήμα.